U VÁS aneb festivalové kukátko

Kde se dobře vaří, tam se dobře daří

Hudba - folklor

Premiéra: 28.4.2016

Výroba: 2016

Cyklus s folklorní tématikou. Pořadem provází Magdalena Múčková a David Pavlíček

CHAMULA: Dáme vařit asi 10 větších oloupaných brambor nakrájených na plátky, osolíme a necháme rozvařit. Pak vodu z části scedíme a brambory hodně rozmačkáme jako na kaši. Přisypeme podle potřeby hladkou mouku a trochu vyceděné vody - až vznikne hustá hmota, kterou hnětáčkem na brambory na plotně hodně vymícháme - až začne dělat bublinky (šuškat), aby se mouka provařila a ještě chvíli necháme na teple dojít. Podáváme na talířích buď se smaženou cibulkou nebo na sladko s omastkem a mákem. Také se může zapékat v troubě na kačením sádle na povrchu s česnekem.

PAŘENÉ KOLEČKA:
1/2 l mléka, 100g kvasnic, 5 lžic cukru - uděláme kvásek. Přidáme 6 žloutků, 1 rozpuštěné máslo a 1,5 tuku nastrouháme, špetka soli a vymísíme vláčné těsto s polohrubou a hladkou moukou, kterou přidáváme podle potřeby. Těsto musí být hedvábné jako na vdolečky. Necháme vykynout, pak dáme část těsta na pomoučený vál a rozválíme na asi 1,2cm. Vykrajujeme kolečka a uprostřed uděláme dírku. Dáme péci, hodně vypečené, ještě horké namáčíme v citronové šťávě a hned obalujeme v cukru s vanilkou.

ŠUMAJZL: 1/2 kg fazolí namočíme přes noc a vaříme v té vodě, co jsme namáčeli, nesolíme, až fazole změknou, potom vodu zcedíme. 1/2 kg velkých krup uvaříme ve slané vodě do měkka. Potom osmažíme 2 velké cibule na sádle a pak přidáme oškvarky, chvilku posmažíme (můžeme přidat i kabanos). Nakonec všechno smícháme dohromady a podle chuti přisolíme, opepříme. Necháme na teple a podáváme s něčím kyselým, např. okurek nebo zelný salát.

UŠUBRANÝ REGIMENT: 1 vajíčko rozkvedláme s trochou soli, přidáme asi 1/2 l studeného mléka, 3 lžíce oleje a přisypáváme hrubou mouku (můžeme přidat i trochu hladké)., až je směs hustší, tak vyhazujeme namočenou lžičkou malé kousky do vroucí osolené vody. Jak vyplavou nahoru, necháme ještě asi 3 min. povařit. Nočky vytáhneme cedníkem a propláchmene vodou. Hotové pomastíme máslem a zamícháme s povidly a tvarohem.

KOPŘIVOVÁ POLÉVKA:



Hudba - folklor

Premiéra: 28.4.2016

Výroba: 2016