Podpořte prosím Lepší oči pro Noe – sbírka na nové kamery pro přenosový vůz

Noční univerzita

Petr Ocknecht - Hmyz na talíři

Vzdělávací pořady

Premiéra: 21.2.2018

Výroba: 2017

Využití hmyzu jako potravy (odborně entomofágie) je zcela běžná záležitost ve většině zemí světa – tedy až na onen „vyspělý“ Západ. V Africe, jihovýchodní Asii a severní části Latinské Ameriky nejen, že na konzumaci hmyzu doslova závisí lidské životy, ale tato početná skupina živočichů je především vyhledávanou lahůdkou. Je otázkou, proč i v bohatých průmyslových státech není entomofágie rozšířená a neobohacuje tak jídelníček spousty lidí – vždyť kromě nesmyslných předsudků neexistuje snad ani jeden objektivní důvod, proč nejíst hmyz. I v Japonsku, což jistě není žádná rozvojová země, jsou běžně k dostání dárkové koše plné jedlého hmyzu.

Petr Ocknecht se narodil v roce 1977. V letech 1991–1993 studoval Höhere Bundeslehranstalt für Tourismus – Interkulturelle Hotelfachschule ve městě Retz. Poté odmaturoval i v Česku. Zde pracoval především v gastronomii jako vedoucí výroby, kuchař, cukrář a lektor vaření. Pracoval také na zaoceánském parníku a využil zahraniční stáže a pracovní nabídky v Německu, Francii a Rakousku. Hmyzu se věnuje od roku 2003, kdy se zúčastnil přednášky paní doktorky Borkovcové. Od té doby spolupracují, vydali 2 knihy o hmyzu s recepty, natočili DVD.

Vzdělávací pořady

Premiéra: 21.2.2018

Výroba: 2017