S chutí přes práh
Společnost Dcer křesťanské lásky sv. Vincence de Paul
Komunitu tvoří čtyřiadvacet sester, převážně obyvatelek domova pro řeholnice, kterým mladší sestry spolu s civilním personálem poskytují potřebnou péči. Staré sestřičky už nepracují, přesto nezahálejí: Pletou čtverce, ze kterých se zhotovují deky pro misie. Vyrábějí škapulíře, vsouvají medailky do obalu a společně se modlí růžence za všechny potřeby světa. Ostatní řeholnice se věnují přijímání laiků, zabezpečování duchovních cvičení pro členky komunity, laiky a mládež, katechezi dětí na základní škole v Janově, organizování Tříkrálové sbírky, službě ve Sdružení mariánské mládeže, spolupráci na lidových misiích, péči o kostel v Janově, přípravě liturgie a jiným.
A co jsme se sestrami na Mendryce uvařili?
Hermelín v listovém těstě, 4 porce
Suroviny: 2 ks hermelínu, 1 ks rozváleného listového těsta, vajíčko na potření
Hermelín rozkrojíme po délce na polovinu. Listové těsto rozválené na plát rozdělíme na 4 kusy. Na něj ukládáme hermelín řezem nahoru a zabalíme tak, aby nemohl vytéci. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péci do předehřáté trouby na 180°C.Pečeme do zlatova (10-15 minut).
Jako přílohu podáváme brambory a salát z červené řepy.
Salát z červené řepy, 5 porcí
Suroviny: 500 g sterilované řepy bez použití nálevu, 100 g měkkého salámu, 100 g tvrdého sýra, 57 g sterilované kukuřice, 84 g majonézy, sůl a pepř
Do mísy vložíme scezenou řepu, na nudličky nakrájený nebo nastrouhaný sýr i salám, kukuřici a majonézu. Suroviny zamícháme. Salát je možné připravit i ze syrové řepy, kterou sami uvaříme a dochutíme na sladko - kyselo. Salát lze podávati samostatně s chlebem či pečivem.