Podpořte prosím Lepší oči pro Noe – sbírka na nové kamery pro přenosový vůz

S chutí přes práh

komunita bratří Společnosti sv. Vincenta de Paul v Dobrušce

Zábava

Premiéra: 4.6.2023

Výroba: 2023

Lze obnovit v lidech chuť a touhu po původních, přirozených potravinách? Dokážeme se naučit stravovat jednoduše, levně, na přírodní, zdravé stravě i přesto, že jsme si vypěstovali spoustu silných a nepřirozených návyků? Jak začít? Na takové otázky  jsme hledali odpovědi při natáčení dalšího dílu pořadu S chutí přes práh. Tentokrát v řeholní komunitě bratří Společnosti sv. Vincenta de Paul, která působí ve východočeské Dobrušce. „Je třeba začít se sladšími a lahodnými zelenými smoothies, kde dáme více ovoce a méně zelených bylin a postupně dáváme více zelených bylin a méně ovoce. Mnoho bylin v přírodě je jedlých, a přitom i chutných. Např. jitrocel, pampeliška, kopřiva, listy z břízy, jetel, pýr, lopuch. Konzumace dostatečného množství zralého organického ovoce je rovněž potřebná pro ideální zdraví. Přítomnost vysoce kvalitní listové zeleniny ve stravě člověka však dokáže celkově podpořit touhu po zdravějším jídle. Recepty polévek uvádím proto, že jejich příprava je jednoduchá. Po očištění je rozmixujeme, ohřejeme na maximum 40 stupňů, abychom nezničili vitamíny a enzymy. Můžeme je přizdobit dýňovými jadérky, nebo nastrouhanými ořechy, sezamem, slunečnicovými semínky, nebo mákem“, sdělil nám při tentokrát vaření na zahradě P. Augustín, se kterým jsme si nejdříve potřebné byliny natrhali v trávníku a okolním porostu či na stromech. 
Více o řeholní společnosti na www.vincentini.sk a na www.farnostdobruska.cz.

Jitrocelový salát proti kašli 

Bílá ředkev 1 ks 

Kukuřice sladká, sterilovaná 20 g 

Čerstvá sladká paprika 1ks 

Jarní cibulka 3 ks 

Jitrocel kopinatý 15 lístků 

Mladé smrkové výhonky větví 5 ks 

Křídlatka japonská 1 list 

Povzbuzující dressink 

Olivový olej 2 dcl 

Dijonská hořčice 1 lžíce 

Špetka soli 

Špetka pepře 

Česnekové stroužky 2ks 

Promícháme, vymixujeme, zaléváme sálat. 

Sněhový očišťující dressink 

Malý bílý jogurt 1 ks 

Špetka soli 

Špetka pepře 

Kopr nasekaný 1 lžička 

Libeček nasekaný 1 lžička ořechový list, mladé výhonky 

Promícháme, vymixujeme, zaléváme salát. 


Smoothie bršličové 

Banány 3ks 

Ořechové listy, mladé výhonky větviček 3 ks 

Bršlice 4 ks 

Kopřiva 4 ks 

Voda 3 dcl 

Vše rozmixovat. 

Dezert Borůvkový sen 

Panna cotta 

Smetana 0,5 l 

Špetka vanilkového lusku 

Želatina 2 plátky 

Borůvky 250 g 

Vinná réva 15 lístků 

Máta 5 lístků 

Smetana se zmixuje s vanilkovým luskem a s želatinou, jako základ se dá do spodní části sklenic a na to se vymixují borůvky s vinnou révou a s mátou. Podáváme ozdobené třeba pomněnkou.

BONUS 

Polévka na klouby a páteř 

Ořechové listy 4ks 

Kopřiva 10 ks 

Polévková zeleninová směs 250 g 

Česnekové stroužky 2ks 

Cibule 1ks 

Ořechové listy se kopřivou uvaříme, vymixujeme a ve druhé nádobě uvaříme ostatní zeleninu. Po uvaření promícháme, přidáme špetku pepře a soli. 


Zábava

Premiéra: 4.6.2023

Výroba: 2023