S chutí přes práh
komunita bratří Společnosti sv. Vincenta de Paul v Dobrušce
Lze obnovit v lidech chuť a touhu po původních, přirozených potravinách? Dokážeme se naučit stravovat jednoduše, levně, na přírodní, zdravé stravě i přesto, že jsme si vypěstovali spoustu silných a nepřirozených návyků? Jak začít? Na takové otázky jsme hledali odpovědi při natáčení dalšího dílu pořadu S chutí přes práh. Tentokrát v řeholní komunitě bratří Společnosti sv. Vincenta de Paul, která působí ve východočeské Dobrušce. „Je třeba začít se sladšími a lahodnými zelenými smoothies, kde dáme více ovoce a méně zelených bylin a postupně dáváme více zelených bylin a méně ovoce. Mnoho bylin v přírodě je jedlých, a přitom i chutných. Např. jitrocel, pampeliška, kopřiva, listy z břízy, jetel, pýr, lopuch. Konzumace dostatečného množství zralého organického ovoce je rovněž potřebná pro ideální zdraví. Přítomnost vysoce kvalitní listové zeleniny ve stravě člověka však dokáže celkově podpořit touhu po zdravějším jídle. Recepty polévek uvádím proto, že jejich příprava je jednoduchá. Po očištění je rozmixujeme, ohřejeme na maximum 40 stupňů, abychom nezničili vitamíny a enzymy. Můžeme je přizdobit dýňovými jadérky, nebo nastrouhanými ořechy, sezamem, slunečnicovými semínky, nebo mákem“, sdělil nám při tentokrát vaření na zahradě P. Augustín, se kterým jsme si nejdříve potřebné byliny natrhali v trávníku a okolním porostu či na stromech.
Více o řeholní společnosti na www.vincentini.sk a na www.farnostdobruska.cz.
Jitrocelový salát proti kašli
Bílá ředkev 1 ks
Kukuřice sladká, sterilovaná 20 g
Čerstvá sladká paprika 1ks
Jarní cibulka 3 ks
Jitrocel kopinatý 15 lístků
Mladé smrkové výhonky větví 5 ks
Křídlatka japonská 1 list
Povzbuzující dressink
Olivový olej 2 dcl
Dijonská hořčice 1 lžíce
Špetka soli
Špetka pepře
Česnekové stroužky 2ks
Promícháme, vymixujeme, zaléváme sálat.
Sněhový očišťující dressink
Malý bílý jogurt 1 ks
Špetka soli
Špetka pepře
Kopr nasekaný 1 lžička
Libeček nasekaný 1 lžička ořechový list, mladé výhonky
Promícháme, vymixujeme, zaléváme salát.
Smoothie bršličové
Banány 3ks
Ořechové listy, mladé výhonky větviček 3 ks
Bršlice 4 ks
Kopřiva 4 ks
Voda 3 dcl
Vše rozmixovat.
Dezert Borůvkový sen
Panna cotta
Smetana 0,5 l
Špetka vanilkového lusku
Želatina 2 plátky
Borůvky 250 g
Vinná réva 15 lístků
Máta 5 lístků
Smetana se zmixuje s vanilkovým luskem a s želatinou, jako základ se dá do spodní části sklenic a na to se vymixují borůvky s vinnou révou a s mátou. Podáváme ozdobené třeba pomněnkou.
BONUS
Polévka na klouby a páteř
Ořechové listy 4ks
Kopřiva 10 ks
Polévková zeleninová směs 250 g
Česnekové stroužky 2ks
Cibule 1ks
Ořechové listy se kopřivou uvaříme, vymixujeme a ve druhé nádobě uvaříme ostatní zeleninu. Po uvaření promícháme, přidáme špetku pepře a soli.