S chutí přes práh
Školské sestry sv. Františka v Hoješíně
Původně rokokový lovecký zámeček rodiny Schonfeldů a Berků z Dubé obývají dnes v Hoješíně u Seče řeholnice Kongregace Školských sester sv. Františka, které zpustlý a zanedbaný zámek získaly v roce 1959. V již nádherně opraveném objektu jsme natáčeli další díl pořadu S chutí přes práh. Nahlédli jsme do pokojíku sr. Elišky Pretschnerové, jejíž proces blahořečení běží, podívali se na zámecký zvon, ale samozřejmě jsme se naučili vařit další dva pokrmy, které se v klášterech vaří. Takže, s chutí přes práh kláštera Školských sester sv. Františka.
Kuřecí prsní řízky se smetanou
Suroviny pro 8 porcí: 1.5 kg kuřecích prsních řízků, olivový olej, sůl, pepř, kari, kmín drcený
Smetanová zálivka: 12%a 31% smetana ke šlehání, 1 lžíce Solamylu
Postup: Kuřecí prsa trochu několikrát na jejich ploše nařízneme, posolíme, popepříme a posypeme kari. Zakapeme olejem, zakryjeme pekáč alobalem a dáme péct do měkka. Následně do smetany vmícháme Solamyl a směsí zalijeme kuřecí prsa a vložíme ještě na chvíli do trouby. Přílohou mohou být brambory, rýže.
Letní těstovinový salát
Suroviny: 0,5 kg těstovin, 4 mrkve, stejné množství celeru, 3 cibule, sůl, pepř, Podravka, řepkový nebo slunečnicový olej
Postup: Na oleji orestujeme cibuli, po té přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev s celerem a restujeme do zlatova. Přidáme sůl, pepř a Podravku dle chuti. Vše smícháme s již uvařenými těstovinami. Lze podávat jako teplé i studené jídlo.