I v nelehké době přinášíme dobré zprávy

S chutí přes práh

Klášter karmelitánů v Kostelním Vydří

Zábava

Premiéra: 3.12.2023

Výroba: 2023

Tentokrát zveme diváky pořadu S chutí přes práh na jedno návrší mezi Dačicemi, Telčí a Slavonicemi, kde v klášteře v Kostelním Vydří žijí své zasvěcené životy, pod ochranou milostného obrazu Panny Marie Karmelské, bratři karmelitáni, takzvaní obutí, tedy podle původní observance. A samozřejmě, že i u nich se vaří… A co moderátory Kateřinu a Pavla naučili bratři vařit?

Vepřová panenka ve švestkové omáčce s těstovinami, recept z Dalmacie - vepřová panenka po Stubicku
Ingredience na 10 porcí:
2x celá vepřová panenka
3dl bílé víno
100g sušené švestky
2,5 dl smetana na šlehaní
2 dl zakysaná smetana
1 velká cibule
100g anglické slanina
0,3 dl slivovice
sůl, pepř, máslo
800g domácí, široké nudle
Postup:polovinu sušených švestek nakrájíme a necháme cca hodinu marinovat v 1 dl vína, každou panenku rozdělíme na tři kusy, které osolíme, opepříme a orestujeme na másle, aby se zatáhlo.Orestované maso odložíme  a na výpeku z masa orestujeme drobně nakrájenou cibuli a drobně nakrájenou slaninu.Maso vložíme zpět, přidáme obojí švestky a zalijeme vínem. Necháme dusit a zredukovat víno zhruba na 1/3, přidáme obě smetany, provaříme a na závěr přijde slivovice -už nevařit - jen zamíchat.Podáváme s nudlemi, nebo s rýží.


Škvarková pomazánka

450g škvarky (pomleté)
2 vařená vejce
5ks sterilovaných menších okurek
1 malá cibule (nebo šalotka)
3 rozmačkané stroužky česneku
1 sterilovaná feferonka
hořčice, sůl, pepř.
Vejce, cibuli, okurky (jednu necháme na ozdobu) a feferonku najemno nakrájíme a přidáme do škvarků, přidáme česnek, hořčici a ochutíme solí a pepřem.

Zábava

Premiéra: 3.12.2023

Výroba: 2023