Vysíláme díky vašim darům. Podpořit nás můžete různými způsoby. Děkujeme.

S chutí přes práh

Učednice Božského Mistra v Brně

Zábava

Premiéra: 7.4.2024

Výroba: 2024

Učednice Božského Mistra žijí paulánskou spiritualitu, tedy spiritualitu Rodiny svatého Pavla, to jest: evangelium Ježíše Mistra, Cesty, Pravdy a Života pod pohledem Marie, Královny apoštolů, tak jak to vnímal a sám žil svatý Pavel. Realizační tým pořadu S chutí přes práh navštívil brněnskou komunitu těchto řeholnic, abychom mohli všichni nahlédnout nejen do jejich životů, ale také do jejich kuchyně. Pokrmy, které nás tyto sympatické řeholnice naučily, si jistě oblíbíte i vy.


JABLKOVÝ KOLÁČ SE SNĚHEM

Ingredience na křehké těsto: 3 hrnky hladké mouky, 1/3 hrnku cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžička kypřícího prášku, 250 g másla, 50 g sádla nebo másla, 5 žloutků

Jablková vrstva: 1 kg jablek, 1 vanilkový cukr, šťáva z 1 citronu, 1 lžička skořice

Sněhová vrstva: 5 bílků, 1,5 hrnku cukru, 2 lžíce bramborového škrobu 

Volitelně: moučkový cukr k posypání.


Příprava křehkého těsta:

Do mísy nebo na desku prosejeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr a kypřící prášek. Pak přidáme nadrobno nakrájené máslo a nakrájené sádlo. Suroviny zpracujeme, dokud se nevytvoří jemná drobenka, a poté dobře prohněteme rukama. Přidáme žloutky a smícháním všech surovin vypracujeme těsto. Vytvoříme kouli, zabalíme ji do fólie a vložíme do lednice nejlépe na hodinu.


Příprava jablek: Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kostičky. Přidáme citronovou šťávu a skořici, promícháme a odstavíme.


Troubu předehřejeme na 175 stupňů C. Těsto vyndáme z lednice, 1/3 těsta dáme stranou (oddělíme) a vložíme zpět do lednice. Ze 2/3 zbylého těsta utvoříme kouli a nakrájíme ji na tenké plátky, které položíme na dno plechu (velikost plechu 25 x 35 cm) vymazaného máslem a vysypaného strouhankou nebo vyloženého pečicím papírem. Plátky prohněteme prsty do jedné rovnoměrné vrstvy a vložíme do trouby na 10 minut. 


Příprava sněhu: Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh, poté za stálého šlehání postupně přidáváme cukr. Po přidání cukru šleháme další 2-3 minuty. Přidáme bramborový škrob a jemně promícháme.


Na zapečené těsto vykládáme jablka, pak na ně sníh, a na vrch těsto z lednice nastrouhané na hrubém struhadle.

Pečeme asi 35 minut dozlatova. Po vychladnutí můžeme jablkový koláč lehce posypat moučkovým cukrem.



KUŘECÍ FILETY S MRKVÍ A PÓRKEM 

Ingredience: kuřecí filety 4 ks, mrkev 4 ks (střední velikost), pórek (bílá část) cca 10-15 cm 2 ks, majonéza, kečup, sůl a pepř

volitelně: česnek 2 stroužky.


Postup přípravy: Kuřecí filety omyjeme studenou vodou, osušíme papírovou utěrkou, zbavíme blan a podélně rozkrojíme. Pak osolíme a opepříme z každé strany. Maso vkládáme do zapékací mísy bud plechu a ukládáme je vedle sebe. Plátky masa potřeme kečupem. Pórek omyjeme, nakrájíme na plátky a uložíme na maso. Maso s pórkem potřeme majonézou. (Pokud někdo má rád česnek, může ho prolisovat a smíchat s majonézou.) Mrkev oloupeme, omyjeme a nastrouháme na velkém struhadle. Maso posypeme nastrouhanou mrkví a lehce přitlačíme. Vložíme do trouby předehřáté na 170-180 stupňů a pečeme asi půl hodiny (max. 40 min). Lze podávat s brambory na různé způsoby upravené.


Zábava

Premiéra: 7.4.2024

Výroba: 2024