I v nelehké době přinášíme dobré zprávy

Koncert na hladině Vltavy

NAVALIS 2023

Hudba - vážná

Premiéra: 15.5.2023

Výroba: 2023

Název díla: Pět hvězd

Autor hudby: Kryštof Marek
Autoři textu: Kryštof Marek (český text) a Miroslav Herold (latinský text)

Námět: Vojtěch Pokorný a Zdeněk Bergman
 
Pět hudebních vět:

1. NAROZENÍ

Legenda praví, že při Janově narození jeho rodný dům z nebe osvěcovalo tajemné světlo. Předznamenávalo, že se narodil výjimečný člověk. Tento nebeský jas pak dávali lidé do souvislosti se světelnými úkazy (plameny, hvězdami), které se objevily na konci Janova života nad jeho zmučeným tělem ve Vltavě.

2. KNĚŽSTVÍ

Mladý Jan se rozhodl věnovat svůj život Bohu i lidem jako kněz. Je to poslání lásky a služby, náročné a přitom nesené perspektivou věčnosti. Janovo odhodlání doprovází svými modlitbami jeho matka i Panna Maria. Ta podle legendy měla být Janovi nablízku ve stěžejních chvílích života.

3. MUČEDNICTVÍ

Dodnes obestírá krutý závěr Janova života na mučidlech a v mrazivé vodě Vltavy tajemství. Proč tolik trpěl? Jen proto, že se zastával práva a spravedlnosti? Nebo něco nechtěl vyslovit, případně naopak vyřkl cosi, co bylo příliš citlivé sluchu krále, který jej dal mučit? Starobylá tradice mluví o zachování zpovědního tajemství, nevyzrazení hříchů královny. Jisté je, že Jan zůstal věrný svému poslání až do konce a hájil právo i za cenu vlastního života.

4. ZÁZRAKY

Hudební věta popisuje jeden z Janových zázraků, který se odehrál v roce 1718, kdy mučedníka ctila už většina obyvatel českých zemí. Mezi nimi byla i šestiletá holčička Rozálie Hodánková, která se ke svatému Janovi často modlila. Světec ji zachránil, když spadla do mlýnského náhonu, svým tělem zastavila mlýnské kolo a zůstala dlouhou dobu pod vodou. Událost byla oficiálně prohlášena za zázrak a dopomohla Janově kanonizaci.

5. SVATOŘEČENÍ

Jan toužil po životě, volal po plnosti života. Bůh, dárce života, jeho hlas vyslyšel - přivinul Jana k sobě. Přesvědčení, že Jan prožil svatý život na zemi a raduje se s Bohem v nebi, bylo slavnostně prohlášeno v roce 1729 v Římě při ceremonii mučedníkova svatořečení.


Pěvecká sóla:
Svatý Jan Nepomucký (Peter Strenáčik)
Matka (Gabriela Vermelho)
Panna Maria (Natália Hatalová)
Dětská sóla (Alenka Třískalová, Jakub Ekstein, Jonáš Mrklas)
Smíšený sbor (20 členů)
Symfonický orchestr (30 členů)
 
Světová premiéra pod taktovkou autora 15.5.2023

Hudba - vážná

Premiéra: 15.5.2023

Výroba: 2023