Podpořte prosím Lepší oči pro Noe – sbírka na nové kamery pro přenosový vůz

Mezopotámie IN MEMORIAM: Vznik a vývoj městské kultury

Dokumentaristika

Premiéra: 25.2.2023

Výroba: 2020

První díl dokumentu Mezopotámie in memoriam si klade za cíl nabídnout přehled o zemi, kde se zrodily některé z nejstarších civilizací, v nichž můžeme vystopovat původ písma a městské společnosti.
Zvláštní pozornost je věnována městům: Eridu, známému svou rolí náboženského centra, Nippuru, o kterém existují doklady od prehistorického období až po islám, Kiši, který snad vznikl po potopě, a Uruku, prvnímu městu, ve kterém došlo k první společenské organizaci.
Dokument je věnován také proslulým místům, jako je Ur nebo Babylon. Objevy z těchto míst jsou uloženy a vystaveny v některých důležitých muzeích v Evropě a Spojených státech. Výzkumy také ukazují nejnovější důkazy, které byly odhaleny v iráckém Kurdistánu, a to díky úsilí asi padesáti evropských archeologických misí.
Představuje také některé významné osobnosti, jako je Sargon Akkadský, tvůrce první říše, o níž existuje písemná zmínka, nebo Chammurapi, který je autorem slavného zákoníku, který je snad nejznámějším příkladem právních norem.
Vyprávění o nejvýznamnějších místech a událostech těchto starověkých civilizací je zde vyobrazeno také v kontextu s tím, co lidstvo nedávno ztratilo v důsledku plenění ISIS.

Dokumentaristika

Premiéra: 25.2.2023

Výroba: 2020