I v nelehké době přinášíme dobré zprávy

Zpravodajské Noeviny

20. 2. 2024

Zpravodajství

Premiéra: 20.2.2024

Výroba: 2024

Reportáže


Popelec umělců

V pražském kostele Nejsvětějšího Salvátora slavil mši svatou s udílením popelce P. Marek Orko Vácha. Navázala na tradiční akci Popelec umělců. Poprvé se v Praze uskutečnil v roce 1996 v návaznosti na západoevropskou tradici, která vznikla před devadesáti lety v Paříži při bohoslužbách za umělce padlé v první světové válce.


Zpěvy Svatého týdne v Přístavu

Rajnochovickým Přístavem zněly Zpěvy Svatého týdne P. Josefa Olejníka. Hudební soustředění ke 110. výročí jeho narození pořádala Musica Sacra a Arcibiskupství olomoucké. Nácvik zpěvů doprovázelo uvedení do liturgie těchto dnů.


Konference Connection

Česká pobočka Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém uspořádala v Českém Těšíně konferenci Connection. Byla příležitostí k setkání lidí z různých denominací ke společnému vyučování, modlitbám a chválám. Hlavními tématy byly Význam židovského probuzení pro dnešní dobu podle apoštola Pavla z listu Římanům a Smíření mezi židy a Araby v Izraeli skrze Ježíše Krista.


Předškolička v Uherském Brodě

Pro budoucí prvňáčky připravuje Katolická základní škola v Uherském Brodě pravidelně takzvané předškoličky. Děti se v nich seznamují mezi sebou i se školou a jejími učiteli. Na závěr masopustu pro ně připravili žáci druhé třídy krátké vystoupení a učitelé masopustní hry, písničky a tvořivé dílničky.


Valentýnská pouť v Brně

Jedna z letošních Valentýnských poutí se uskutečnila v brněnském kostele svatého Michala. Konala se tady už potřinácté.


Nová kniha P. Jana Larische

Otec Jan Larisch, duchovní správce farnosti Ostrava-Svinov a prezident Diecézní charity ostravsko-opavské se zabývá také historií. Vydává publikace o kněžích umučených nacistickým a komunistickým režimem. Tu poslední, o P. Albínu Jaroslavu Kvitovi představil nedávno v Rybí, rodišti i místě posledního odpočinku oběti komunismu.


Světová kulinářská olympiáda

Na začátku února hostil Stuttgart Světovou kulinářskou olympiádu. Dvě zlatá umístění v disciplíně carving získala Tereza Buchtová z Brna. Carving je dekorativní vyřezávání zejména ovoce a zeleniny.



Diáře


Praha, od 22. února

Postní putování

Postní putování s modlitbou mesiášských žalmů bude v kostele Všech svatých na Pražském hradě vždy ve čtvrtek. Kázání při bohoslužbě pronesou kanovníci Jaroslav Brož a Josef Hřebík.


Litoměřická diecéze, od 22. února

Novéna za nového biskupa

Druhého března bude v Litoměřicích biskupské svěcení P. Stanislava Přibyla. Součástí duchovní přípravy na významnou událost je devítidenní modlitba. Text je na webu biskupství.


Dýšina, 23. - 25. února

Reset

Plzeňské diecézní centrum mládeže zve na postní duchovní obnovu na faře v Dýšině. Víkendová akce nabízí možnost ztišení a zastavení se, čas, ve kterém bude možné věnovat se Bohu a tím i sobě.


Olomouc, 23. - 25. února

Duchovní obnova pro mladé muže

Duchovní obnova se uskuteční také v Arcibiskupském kněžském semináři v Olomouci. Je určená pro mladé muže a povede ji ředitel sekce pro mládež při ČBK P. Roman Kubín.


Tetín, 24. února

Modlitba za Ukrajinu

Ekumenické setkání na podporu Ukrajiny se uskuteční na Tetíně. Na programu je hudební vystoupení, duchovní zamyšlení a modlitba, beseda se zástupci humanitárních organizací a zpěvy z Taizé.


Vřesovice, 24. února

Pojďme společně říci zlu NE

Dva roky po ruské invazi na Ukrajinu připravila obec Vřesovice spolu s farností a dalšími pořadateli zabíjačkové hody. Jejich výtěžek i finanční příspěvky dárců budou odeslány potřebným na Ukrajině.


Skuteč, 24. února

Věda, víra, skauting

Na semináři ve Skutči vystoupí například hokejista Dominik Hašek, řeholnice Gratia Štulířová a přírodovědec a fotograf Petr Jan Juračka. Zvou skauti, Ekumenická lesní škola a další pořadatelé.


Hustopeče, do 24. února

Petr Baran: Fotoobrazy

Na výstavě v Hustopečích jsou k vidění fotoobrazy filmaře, fotografa a spolupracovníka televize Noe Petra Barana. Barevné snímky jsou převážně z jeho cest, v černobílých využívá i techniku montáže.



Zpravodajství

Premiéra: 20.2.2024

Výroba: 2024