I v nelehké době přinášíme dobré zprávy

Zpravodajské Noeviny

17. 11. 2020

Zpravodajství

Premiéra: 17.11.2020

Výroba: 2020

REPORTÁŽE

 

Světový den chudých 15. listopadu

U příležitosti Světového dne chudých sloužil papež František mši svatou ve vatikánské bazilice. Účastnit se ji mohlo pouze sto lidí. Byli mezi nimi dobrovolníci a zástupci charitativních organizací, ale zejména lidé z římských ulic. V homilii papež komentoval podobenství o hřivnách, o pokladu, který pán rozdal svým služebníkům. Jak papež řekl, také Bůh svěřuje každému člověku poklad.

 

Ohromné maličkosti P. Romana Vlka

Na YouTube kanálu Vlčí doupě se už od prvních jarních dnů koronavirové krize objevují  netradiční videokázání pro děti. Na každou neděli je připravuje se svým týmem otec Roman Vlk.

 

Pomoc karmelitánů lidem v karanténě

Karmelitánský klášter na Hradčanském náměstí převzali před časem od sester téhož řádu do péče karmelitáni od Pražského Jezulátka. Pod názvem Fortna měl být místem otevřených setkání s hledajícími a potřebnými. Koronavirová krize však původní záměr poněkud pozměnila.


Svatomartinský týden u salesiánů

K svátku svatého Martina připravili salesiáni v Brně-Žabovřeskách online Svatomartinský týden s originální aktivitou na každý den. 


On-line vyučování v dětských domovech

Žáci nejnižších tříd se už chystají do školy, ti starší však zůstávají na on-line výuce. Na dálku se učí také děti z dětských domovů včetně žáků speciálních škol. Takže vychovatelům, kterým děti neřeknou jinak než teto nebo strejdo, přibyly k běžné práci ještě další povinnosti.


Potravinová sbírka 21. listopadu

Nejen v Praze se Potravinové banky jako účinná pomoc lidem v nouzi rychle vyprazdňují. Zájem o jejich služby je v důsledku koronavirové pandemie enormní. Pomoci by mohla podzimní celostátní potravinová sbírka, která se uskuteční 21. listopadu.


Kolínský chrám sv. Bartoloměje

Chrám sv. Bartoloměje v Kolíně patří k nejvýznamnějším sakrálním stavebním památkám středověkých Čech. Jeho areál se letos v září po delší době opět otevřel veřejnosti.





Z DIÁŘE

 

Praha, do 19. listopadu

Bílá hora 1620 – Osudový mezník …

Výstava o Bílé hoře jako osudovém mezníku našich dějin je k vidění v Praze na Staroměstském náměstí a online na webu. Informuje o událostech souvisejících s bitvou i o jejích následcích.


Hradec Králové, do 19. listopadu

Naděje do této doby

Malou online duchovní obnovu pořádá královehradecké Diecézní centrum pro seniory. Tématem je Naděje do této doby, je rozložena do čtyř dnů, vede ji P. Jan Linhart a bude zakončena mší svatou.


Hradec Králové, 22. listopadu

Tajemství lidské lásky v Božím plánu

Podzimní online setkání v královéhradecké diecézi je otevřeno všem, kteří touží prohloubit svůj manželský vztah a porozumět důležitosti darování se jeden druhému. Celý kurz má pět setkání.


Praha, 24. listopadu

Den předčasně narozených dětí

Mše svatá ke Světovému dni předčasně narozených dětí bude sloužena na Vyšehradě v přímém přenosu televize Noe a Radia Proglas. Vzkazy do nebe zaslané rodiči předem mohou být zařazeny do přenosu.


Dubné, 24. listopadu

Ctihodná Mlada - Marie

Cyklus přednášek prof. Martina Weise nazvaný České nebe pokračuje na webu dubne.cz. Teolog Jihočeské univerzity tentokrát přiblíží první abatyši nejstaršího českého kláštera sv. Jiří na Pražském hradě.


Kralovice, do 30. listopadu

Pomoc v lese

Těžší samostatnou fyzickou práci najdou zájemci při probírce lesa v okolí Kralovic na Plzeňsku. Více informací poskytne farnost Kralovice, kde je také třeba se přihlásit.




Reportáže z Rome reports:

Pope Francis: Christians cannot limit themselves to simply obeying rules












Zpravodajství

Premiéra: 17.11.2020

Výroba: 2020