I v nelehké době přinášíme dobré zprávy

Zpravodajské Noeviny

20. 4. 2021

Zpravodajství

Premiéra: 20.4.2021

Výroba: 2021

REPORTÁŽE


Narozeniny Benedikta XVI.

Emeritní papež Benedikt XVI. oslavil 94. narozeniny. Byly to jeho první narozeniny bez bratra Georga, který zemřel letos v červenci. S bratrem si byli velmi blízcí. Podle osobního tajemníka Benedikta XVI. se zdraví emeritního papeže mění podle okolností a často se zmiňuje o svém věku.


Vysoký komisař OSN pro uprchlíky u papeže

Papeže Františka navštívil vysoký komisař OSN pro uprchlíky. Vyjádřil papeži poděkování za jeho slova i činy a také papež František mu poděkoval za jeho práci.


Výročí kaple v Zubří

V Zubří nedaleko Rožnova pod Radhoštěm si místní farníci společnými silami postavili kapli. Loni tomu bylo 20 let a toto kulaté výročí dosud nemohli oslavit. Zajímavá stavba může připomenout dobu lidské soudržnosti a dodat odvahu opět pohlédnout lidem do tváře.


Noc kostelů 2021

Letošní noc kostelů proběhne 28. května. Už dnes je do akce přihlášeno skoro 1000 kostelů a další přihlášky stále přicházejí. Televize Noe ve spolupráci s pražským arcibiskupstvím připravuje na Noc kostelů přímý přenos besedy z Vyšehradu pod názvem „Co se děje našemu domu“. Tématem bude papežova encyklika Laudato si.


Uklizený Barrandov

V rámci celosvětového projektu Ukliďme svět se sešli před nově vybudovaným kostelem Krista Spasitele barrandovští křesťané a jejich přátelé, aby společně uklidili okolí kostela a komunitního centra, které se pomalu stává jedním z kulturních a duchovních center zdejšího sídliště.


Pojízdná kavárna pro Radost

Nad plány pojízdné kavárny klientů sociálně terapeutické dílny Radost se v opavské společnosti Hageman setkali její konstruktéři se zástupci opavské Charity.


Deset let chráněné dílny Lemniskáta

Nezisková nestátní organizace Lemniskáta provozuje v Praze chráněnou dílnu pro lidi s mentálním, fyzickým či psychickým postižením. V těchto dnech slaví deset let své činnosti. Každý den tu téměř dvě desítky zaměstnanců díky práci získávají nové manuální a sociální dovednosti.




Diář

Říp, 23. dubna 1126

Posvěcení rotundy

Novou románskou rotundu svatého Jiří nechal na hoře Říp vystavět kníže Soběslav I. Před 895 lety ji posvětil olomoucký biskup Jindřich Zdík.


Forum2000.cz, do 23. dubna

NGO Market 2021

Veletrh neziskových organizací NGO Market se koná opět ve virtuálním prostoru. Debaty a workshopy přibližují působení neziskovek včetně Charit i možnosti, jak se zapojit.


Česká republika, 24. dubna

Potravinová sbírka

V jarním kole potravinové sbírky může opět pomoci každý jednoduše darováním potravin a drogistického zboží. Ve všech krajích ji organizují potravinové banky s řadou dalších partnerů.


Holešov, do 25. dubna

Výstava květin

Výstava květin je v arkádách holešovského zámku. V galerii za sklem jsou k vidění suché vazby i živé jarní květy. Své aranžérské dovednosti představují žáci, studenti a členky zahrádkářských spolků.


Praha, 23. dubna

Když FOK komponuje 

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK chystá koncert složený z kompozic svých členů. Devět skladeb šesti skladatelů zazní v kostele sv. Šimona a Judy a na sociálních sítích.


Chomutov, do 29. května

Krušnohoří / Erzgebirge …

Výstava „Umění pozdního středověku v hornické oblasti Krušnohoří“ bude v Chomutově instalovaná do konce května. Přibližuje kulturní dědictví přeshraničního regionu.





Reportáže Rome reports:

Benedict XVI turns 94

UN High Commissioner for Refugees thanks the Pope for defending the rights of refugees

Zpravodajství

Premiéra: 20.4.2021

Výroba: 2021