I v nelehké době přinášíme dobré zprávy

Zpravodajské Noeviny

23. 5. 2023

Zpravodajství

Premiéra: 23.5.2023

Výroba: 2023

REPORTÁŽE

Svátek sv. Jana Nepomuckého v Římě

Slavnostní mše svatá a následné občerstvení jsou tu už tradičně příležitostí k setkání české komunity a jejích přátel.


Bohoslužba pro pracovníky vězeňské služby

V rámci oslav 30. výročí založení Vězeňské služby České republiky byla v Praze ve vojenském kostele svatého Jana Nepomuckého sloužena slavnostní mše svatá za její příslušníky a zaměstnance. Za účasti ekumenických hostů ji celebroval biskup Zdenek Wasserbauer.


Den pro rodinu v Brně

V celé republice probíhal do 21. května Týden pro rodinu. Pestrým programem se do něj zapojilo také Centrum pro rodinu a sociální péči v Brně. Připomnělo si v něm mimo jiné deset let doprovázení pěstounských rodin. Na Petrově to však nebyla jediná událost: V katedrále sv. Petra a Pavla předsedal apoštolský nuncius Jude Thaddeus Okolo slavnostní bohoslužbě k výročí jejího posvěcení.


Obnovení křížová cesty u Stěžova

V polovině května byla slavnostně požehnána obnovená křížová cesta u Stěžova na Příbramsku. Vznikla v devadesátých letech, kdy byly při opravě slivického hřbitova a farní zahrady nalezeny žulové podstavce pod kříže. Obnovení cesty se ujali místní a manželé Schülerovi z Jablonné.


Motorkářská pouť na Svatém Antonínku

Na motorkářské pouti na Svatém Antonínku se setkalo na šest set motorkářů z celé republiky i nedalekého Slovenska. Byli mezi nimi také čtyři kněží, tři z nich jsou františkáni. Po zakončení poutní mše svaté byly všechny stroje požehnány a vydaly se na takzvanou motorkářskou spanilou jízdu s cílem ve Vacenovicích.


Festival Všemi směry

Na půdě Vyšší odborné školy publicistiky v Praze se uskutečnil studentský festival Všemi směry. Kromě rozhovorů a následných diskuzí s mediálně známými osobnostmi letošní ročník obohatilo autorské čtení a výstava. Celý program rámovalo téma Lepší svět.


Pamětní deska Růženy Vackové

Na hlavní budově Filosofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze byla slavnostně odhalena pamětní deska profesorky Růženy Vackové, která byla významnou osobností protifašistického a protikomunistického odboje. Teprve jako druhá žena se stala mimořádnou profesorkou Univerzity Karlovy.



Z DIÁŘE

 

Nýrsko, 26. května

Kostel Čtrnácti sv. pomocníků

Zbořený kostel Čtrnácti sv. pomocníků si připomenou lidé v Nýrsku u Klatov. Bohoslužbu v kostele sv. Tomáše bude celebrovat biskup Tomáš Holub, naváže na ni beseda s profesorem Janem Roytem.


Brno, 25. a 26. května

Charitativní bazar

Charitativní bazar na podporu činnosti Hospice svaté Alžběty bude v Brně v prostoru Clubco. Bude možné zakoupit dámské oblečení a doplňky i pánské a dětské oblečení.


Plzeň, 27. května

30 roků plzeňské diecéze

Mši svatou ke 30. výročí plzeňské diecéze bude v katedrále celebrovat arcibiskup Jan Graubner. V dalším doprovodném programu bude divadlo a hry pro děti a prohlídky katedrály i biskupství


Ševětín, 27. května

Setkání na Blatech

Tradiční setkání na Blatech s kulturním programem a přátelským posezením bude v Ševětínském farním dvoře. Vystoupí soubory z místa a okolí, k tanci i poslechu zahraje kapela Bohdalka.


Hluboké Mašůvky, 27. května

Pěší pouť

Dvacátá pěší pouť do poutního místa Hluboké Mašůvky má dvě různě dlouhé trasy. Cesta z Jaroměřic je dlouhá necelých 37 kilometrů, z Blížkovic necelých dvacet. Je možné připojit se kdekoliv.


Jablunkov, 27. května

Fotbalový turnaj ministrantů

Fotbalový turnaj ministrantů frýdeckého děkanátu se uskuteční v Jablunkově. Šestičlenná družstva se utkají ve třech věkových kategoriích, program začne mší svatou v kostele Božího Těla.


Praha, 28. května

Národní den modliteb

Společné mezidenominační modlitby a přímluvy za naši zemi budou v průběhu letniční neděle znít pražskou Betlémskou kaplí. K účasti na Národním dnu modliteb zve spolek České studny.


Hradec Králové, 28. května

Sestra Eliška Pretschnerová

Diecézní část procesu blahořečení Elišky Pretschnerové byla ukončena. Slavnostní mše svatá v katedrále v Hradci Králové bude poděkováním za dar jejího života i milosti v průběhu procesu.

Zpravodajství

Premiéra: 23.5.2023

Výroba: 2023