I v nelehké době přinášíme dobré zprávy

Zpravodajské Noeviny

6. 8. 2019

Zpravodajství

Premiéra: 6.8.2019

Výroba: 2019

REPORTÁŽE

 

Mariánská pouť ve Svinci

 Jedna z mnoha poutí k Panně Marii Sněžné se o víkendu konala u oční studánky ve Svinci u Starého Jičína. K Lurdské jeskyni, kterou tam předkové dnešních poutníků postavili před 130 lety, doputovalo na slavnostní bohoslužbu mnoho mariánských ctitelů z širokého okolí.

 

Poutní slavnost v Úhorné

Tradice poutí k Panně Marii Sněžné ve spišské obci Úhorná je dlouhá 206 roků. Je úzce spjata s římskou bazilikou Santa Maria Maggiore. Letos byl hlavním celebrantem poutní mše svaté rožňavský biskup Stanislav Stolárik.

 

Nový penzion v Rudě u Rýmařova

Poutní mši svatou k Panně Marii Sněžné v Rudě u Rýmařova sloužil biskup Martin David. Poté slavnostně požehnal nový penzion, který vznikl přestavbou staré fary. Po penzionu ve Staré vsi jde o další možnost ubytování v rámci církevní turistiky v ostravsko opavské diecézi.

 

Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou

Na přelomu července a srpna hostila Náměšť nad Oslavou Folkové prázdniny. Pestrý týdenní festival nabídl i hosty ze zahraničí nebo Fidlerský workshop.

 

Citerový koncert na hradě Lukov

Čtvrtý ročník citerového semináře i koncert jeho účastníků se konal v kulisách hradu Lukov poblíž poutního místa Štípa. Na seminář se sjeli především začínající  hráči a obdivovatelé krásného nástroje od nás i ze zahraničí.

 

Letní filmová škola v Uherském Hradišti

Letní filmová škola v Uherském Hradišti patří mezi důležité filmové přehlídky u nás. Letos ji navštívilo více než 6000 návštěvníků, kteří si vybírali z bohatého filmového i doprovodného programu. Hostem festivalu byl také rakouský katolický kněz Alfred Jokesch, který měl na starosti přehlídku filmů slavného režiséra Michaela Hanekeho.

 

 

 

Z DIÁŘE

 

Chrudim, 8. - 11. srpna

Salvátorská pouť

Slavnostní poutní mši svatou v Chrudimi bude celebrovat generální vikář Jan Paseka, doprovázet budou spojené sbory a chrámový orchestr. Předcházet jí bude přednáška, večer chval a nešpory.

 

Luhačovice, do 9. srpna

Svátky hudby

Koncerty v Luhačovicích představují začínající talentované hudebníky i absolventy předchozích ročníků Akademie Václava Hudečka. Vítězové vystoupí v závěrečném galakoncertu.

 

Jilemnice, 9. - 11. srpna

Základní kámen kostela sv. Vavřince

Oslavy v Jilemnici začnou koncertem, ve kterém zazní Te Deum Antonína Dvořáka. Vyvrcholí v neděli slavnostní mší svatou. Hlavním celebrantem bude kardinál Dominik Duka. 

 

Domažlice, 10. srpna

Svatovavřinecká pouť

Mši svatou k výročí Svatovavřinecké pouti r. 1939 bude u kostela sv. Vavřince na Veselé Hoře u Domažlic celebrovat kardinál Dominik Duka. Kazatelem bude biskup Tomáš Holub.

 

Boskovice, 10. srpna

Pochod po stopách P. Ševčíka

Osvíceného kněze a politika Vincence Ševčíka, který se mimo jiné zasloužil o postavení gymnázia v Boskovicích, připomene i letos pochod po jeho stopách. Zve boskovický Orel. 

 

Maria Hilf, 10. srpna

Hlavní pouť

Pouť k Panně Marii Pomocné, Ochránkyni života, se bude konat v poutním místě Maria Hilf u Zlatých Hor. Celebrantem hlavní mše svaté bude biskupský vikář pro duchovní povolání Mons. Adam Rucki.

 

Soláň, 10. srpna

Léto na Soláni

Festival na na Soláni začne Haferovým mlsáním s cimbálovou muzikou. Další program propojí folklor, hudbu, tanec a řemesla. Bude i tvořivá dílna pro děti a výstava malířky Jiřiny Hartingerové.

 

Ostrava, 11. srpna

120 let posvěcení kostela

Mši svatou ke 120. výročí posvěcení kostela Neposkvrněného početí Panny Marie v Ostravě bude celebrovat biskup František Václav Lobkowicz. Oslaví také 25 let působení paulínů v této farnosti.

 

Zpravodajství

Premiéra: 6.8.2019

Výroba: 2019