I v nelehké době přinášíme dobré zprávy

Zpravodajské Noeviny

6. 5. 2021

Zpravodajství

Premiéra: 6.5.2021

Výroba: 2021

REPORTÁŽE

 

Generální audience papeže Františka

Při generální audienci pokračoval papež František v cyklu katechezí o modlitbě. V tomto týdnu se zabýval kontemplativní modlitbou. Jak řekl, kontemplativní modlitba není způsob jednání, ale spíše jde o způsob lidského bytí.


Kovidová pandemie v Indii

Indie stále bojuje s druhou vlnou koronaviru. Charita a další organizace poskytují nemocným nepřetržitou lékařskou péči.


Kanonizace sedmi blahoslavených

Papež František předsedal první veřejné konzistoři od začátku pandemie, která byla spojena s hlasováním o kanonizaci sedmi blahoslavených. Jsou mezi nimi čtyři kněží, dvě řeholnice a jeden laik. Jak papež zdůraznil, jsou „příkladem křesťanského života“ s příkladnou svatostí.


Sedmiradostná poutní stezka

Historická poutní cesta Sedmi radostí Panny Marie vede na Vranov. Z Lelekovic se po ní můžete vydat nejen v mariánském měsíci květnu.


Nové sociální byty v Ostravě

Pomocný biskup ostravsko-opavský Martin David požehnal nový bytový dům diecézní charity. Po devíti měsících oprav zchátralého objektu v Kunčičkách se sem mohli 5. května nastěhovat první nájemníci.


Nová vitráž v domě ostravských salesiánů

Stejně jako ostatní řeholní komunity, také ostravské salesiány vyhnal komunistický režim z jejich domovů. Koncem loňského roku si v Don Boscu připomínali třicet let od návratu do Ostravy a teď mají další důvod k oslavě: Hlavní vchod totiž zdobí nová vitráž.


Patnáct let televize Noe

Desátého května oslaví televize Noe patnácté narozeniny. Za dobu svého vysílání přivedla před své kameryspoustu zajímavých osobností.Na koncertu k jejímu šestému výročí hrály i sestry Bohdanka a Pavla Tesařovy. A protože stále pilně cvičí, mohou se už pochlubit mnoha muzikantskými úspěchy.



Z DIÁŘE

 

Kroměříž, 8. - 16. května

Májové kutálení v Podzámecké zahradě

Rodinné procházky s luštěním tajenky připravilo v Podzámecké zahradě v Kroměříži centrum Klubíčko. Za úspěšné vyřešení tajenky bude pro děti připravena odměna.


Zelená Hora, 9. května

Koncert pro zázrak narození

Koncert k poctě všech matek včetně Zelenohorské madony bude v kostele Nanebevzetí Panny Marie a sv. Vojtěcha na Zelené hoře u Nepomuku. Připravuje ho pedagog a hobojista Pavel Tylšar,


Dobratice, 9. května

Pouť ke sv. Filipovi a Jakubovi

Pouť ke sv. Filipovi a Jakubovi bude v Dobraticích u Frýdku Místku. Mše svatá bude před kostelem a u venkovního oltáře bude také společná modlitba růžence.


Broumov, od 9. května

Ztracená nápověda, Klášterní zahrada

Dvě výstavy zahájí desátou výstavní sezónu Galerie Dům v Broumově. Novými díly se představí malíř Josef Bolf a vystavovat budou i Šimon Cibulka, Eliáš Dolejší a Pavel Šimíček.


Praha, 10. května

Ježíš tě povolává za svého učedníka

Pro vysokoškolské hnutí v Praze bude na YouTube kanálu přednášet P. Bogdan Stępień z řádu paulínů. Tématem bude povolání učedníků: Ježíš povolává, formuje a očišťuje.


Plzeň, 10. - 31. května

Nemějte strach!

Putovní výstava o cestě církve a střední Evropy ke svobodě je v květnu na náměstí Republiky v Plzni. Přibližuje významné osobnosti středoevropské církve v době totality.



Reportáže z Rome reports:

Pope Francis: Your life is contained in a great love which nothing can separate you from

Cardinal Gracias: The Covid situation in India is frightening and depressing

Pope authorizes canonization of seven Blesseds, but the date is to be determined







Zpravodajství

Premiéra: 6.5.2021

Výroba: 2021