Podpořte prosím Lepší oči pro Noe – sbírka na nové kamery pro přenosový vůz

Zpravodajské Noeviny

24. 6. 2021

Zpravodajství

Premiéra: 24.6.2021

Výroba: 2021

REPORTÁŽE

 

Generální audience papeže Františka

V novém cyklu středečních katechezí se papež František zaměří na listy apoštola Pavla. Před generální audiencí bylo několik poutníků pohnuto k slzám, ... a to nejen kvůli vzrušení ze setkání s papežem. První promluvu nového cyklu věnoval Svatý otec Listu Galaťanům a tématům jako je svoboda, milost a křesťanský způsob života.


Světový den prarodičů

K prvnímu Světovému dni prarodičů a starých lidí je papež František oslovil svým videoposelstvím.


Letní dovolená papeže Františka

V červenci se většina veřejných a oficiálních akcí s papežem nekoná. Jedinou událostí je nedělní modlitba Anděl Páně s poutníky na náměstí svatého Petra. Nejsou generální audience ani schůzky s autoritami. Jedna výjimka však bude.


Kněžské svěcení v košické arcidiecézi

V měsíci červnu si mnozí kněží připomínají své kněžské svěcení. V košickém Dómu sv. Alžběty přibyli do kněžských řad další kněží,-absolventi Katolické univerzity v Ružomberku.


Kus arménské duše

Kus arménské duše je název výstavy fotografií, která je do 10. července k vidění na Velehradě. Kolekce zachycuje nám málo známé oblasti Arménie a Náhorního Karabachu, ale hlavně tamní obyvatele a jejich každodenní život. Snímky pořídil Josef Bosák během několika let v Náhorním Karabachu.


Zámecký den pro Charitu Opava

Oranžérie raduňského zámku ožila návštěvou klientů a zaměstnanců Charity Opava, kteří také letos přijali pozvání kastelánky Markéty Kouřilové.


Terezínské ghetto

Terezín je malé pevnostní město na řece Ohři. Za druhé světové války se celé proměnilo na koncentrační tábor pro židy. V domech původního ghetta, které dnes obývá na patnáct set stálých obyvatel, živořily v době války desetitisíce lidí najednou.


Nové metro pod patronátem sv. Barbory

Nová linka pražského metra je zase o kousek blíž své realizaci. Na trase D, která propojí severní a jižní část metropole, se dokončuje nezbytný geologický průzkumu. Na hloubení průzkumného tunelu po celou dobu dohlížela i socha svaté Barbory, kterou dělníci uložili na samé dno obří šachty.




Z DIÁŘE

 

Olomouc, 26. června

10 let mateřské školy Ovečka

Mši svatou k desátému výročí založení Církevní mateřské školy Ovečka bude v kostele sv. Mořice v Olomouci celebrovat biskup Antonín Basler. Další pestrý program bude na školní zahradě.


Praha, 27. června

Svátek sv. Prokopa

Oslavy svátku svatého Prokopa budou v kostele Všech svatých na Pražském hradě. Hlavním celebrantem svaté liturgie bude apoštolský exarcha Ladislav Hučko, bude možné také uctít ostatky světce.


Sušice, 27. června

Pohádkové pásmo Lenky Sasínové

Na divadelní pohádky v podání Lenky Sasínové zvou do klášterního refektáře v Sušici bratři kapucíni. Na příbězích o perníkové chaloupce a o červené karkulce se budou moci diváci interaktivně podílet.


Brno, 27. června

Svěcení oltáře

Nový oltář v kostele sv. Augustina v Brně posvětí biskup Vojtěch Cikrle. Novostavba kostela byla vysvěcena v květnu 1935, o tři roky později byla u kostela zřízena samostatná farnost.


Hejnice, 27. června

Koncert naděje

V chrámu Navštívení Panny Marie v Hejnicích se bude konat Koncert naděje pro naši rodnou zem. Vystoupí pěvecké sbory z Liberce Aurea Rosa a komorní Bohemia Chór.


Bílá Voda, 27. června

Randez-vous s Radkem Baborákem

Sólo v kostele Navštívení Panny Marie v Bílé Vodě rozehraje nejlepší hornista světa Radek Baborák. Koncertem zahájí festival, který bude na různých místech Jesenicka probíhat až do září.





Reportáže z Rome reports:

Pope Francis warns against false preachers on social media

Pope Francis asks the elderly to help rebuild society after the pandemic

Pope Francis to start his summer vacation in July

Zpravodajství

Premiéra: 24.6.2021

Výroba: 2021