I v nelehké době přinášíme dobré zprávy

Zpravodajské Noeviny

24. 2. 2022

Zpravodajství

Premiéra: 24.2.2022

Výroba: 2022

Reportáže


Generální audience papeže Františka

Při generální audienci zahájil papež František nový cyklus katechezí, věnovaný hodnotě stáří. Papež chce změnit způsob, jakým společnost vnímá seniory.


Papež František proti válce

Papež František opětovně vyjádřil své úsilí zabránit vypuknutí války v Evropě. „Stejně jako já, i mnozí další lidé po celém světě zakoušejí úzkost a obavy, neboť všeobecný mír opětovně ohrožují dílčí zájmy.“


Nafukovací kostel v Nizozemí

O velké pozdvižení se v Terneuzenu, nazývaném město létajícího Holanďana, přede dvěma roky postaral nafukovací kostel. Kněz Jochem jím chtěl získat peníze pro trvalý svatostánek.


Pomoc Tříkrálové sbírky v Brně

Tříkrálová sbírka už je sečtena a Charity teď rozhodují, jak dary využijí. Kolik se vybralo třeba v Diecézní charitě Brno a kde peníze pomohou?


Otevření charitního Domu sv. Zdislavy

Nově zrekonstruovaný dům slavnostně otevřela Charita Ostrava. S požehnáním biskupa Martina Davida a pod ochranou sv. Zdislavy se tak v příštích dnech může na severu Moravy začít psát nová kapitola pomoci maminkám s dětmi, které potřebují azyl.


Žehnání arcibiskupského vína

V historických sklepních prostorách Arcibiskupského zámku v Kroměříži se nacházejí Arcibiskupské vinné sklepy. Právě v nich bylo požehnáno víno ročníku 2021. Arcibiskupští vinaři pěstují víno ve vlastních vinicích ve slovácké podoblasti v Hluku a na nově vysazené vinici na Velehradě.


Zpráva o situaci Ujgurů v Číně

Ujgurové v čínském Sin-Ťiangu čelí v současné době každodennímu útlaku a genocidě. Českou republiku navštívila obhájkyně práv ujgurské menšiny v Číně Rušan Abbásová. Žije v Americe a v Praze se s ní setkal pomocný biskup Václav Malý. Ujgurům a dodržování lidských práv v Číně se bude věnovat také Kulatý stůl, který bude televize Noe vysílat 25. února večer.


Zpráva o záchraně mrtvého

Do českých kin přichází minimalistický film Václava Kadrnky Zpráva o záchraně mrtvého. Režisér v něm zfilmoval vlastní zkušenost se svým otcem, který po silné mozkové mrtvici upadl do komatu. Původní hudbu k tomuto niternému snímku složili Irena a Vojtěch Havlovi.



Diáře


Vítkov, 25. února

Vzpomínka na Jana Zajíce

Vítkov si připomene svého rodáka Jana Zajíce, který se v roce 1969 upálil na protest proti okupaci naší země vojsky Varšavské smlouvy a proti vítězství komunistů v únoru 1948.


Praha, 26. února

Zádušní mše svatá za Juraje Filase

Zádušní mši svatou za slovenského hudebního skladatele Juraje Filase odslouží v pražské katedrále kardinál Dominik Duka. Mezinárodně uznávaný umělec složil více než sto děl, řada z nich je orientována duchovně.


Praha, 27. února

Pracovní právo …

Na přednášku právníka Jiřího Gorčíka s následnou diskuzí zve Centrum pro rodinu v Praze. Řeč bude o právech zaměstnanců, ukončení pracovního poměru a dalších užitečných tématech.


Praha, 28. února

Bohoslužba ke cti sv. Anežky České

Bohoslužba ke cti svaté Anežky České bude v kostele sv. Františka u Karlova mostu. Hlavním celebrantem bude P. Josef Šedivý, velmistr a generál řádu Křížovníků s červenou hvězdou.


Olomouc, 28. února 

Je lehčí žít v totalitě, nebo ve svobodě?

Cyrilometodějská křesťanská akademie v Olomouci zve na přednášku politika, filozofa, vysokoškolského učitele a signatáře Charty 77 Daniela Kroupy. Bude o svobodě a totalitě.


Praha, do 28. února

Svatá Ludmila, kněžna lidu milá

Do konce února je v Pálffyho paláci v Praze výstava k 1100. výročí smrti svaté Ludmily. Světici představuje hlavně v dílech z oblasti výtvarného umění a uměleckého řemesla.





Reportáže Rome reports:

Pope Francis mobilizes the elderly to not remain trapped in melancholy

Pope Francis tries to prevent war in Ukraine

The priest who set up an inflatable church in the Netherlands





Zpravodajství

Premiéra: 24.2.2022

Výroba: 2022