S chutí přes práh
Kongregace Školských sester de Notre Dame v Hradci Králové
V dalším díle našeho kulinářského pořadu z českých a moravských klášterů navštívíme řeholní dům, jehož obyvatelky se ve své činnosti zaměřují na výuku a výchovu dětí, ale nezapomínají ani na péči o své spolusestry, jímž požehnaný věk či zdravotní stav už nedovoluje být aktivní jako v dřívějších letech. Královéhradecká Kongregace Školských sester de Notre Dame žije v sousedství Krajského soudu a přilehlé vazební věznice. A právě věznice je jedním cílů, kam také směřují modlitby z kláštera, který je rovněž sídlem generálního vedení celé kongregace, všech klášterů této kongregace na celém světě. Srdcem řeholního domu v Hradci Králové, kde žije na dvacet sester, je kaple Zvěstování Panny Marie. V domě je jedno patro vyhrazeno pro starší sestry, ostatní řeholnice se věnují zajištění péče a provozu v domě nebo některé učí ve škole. Pokud to je možné, pořádají sestry různé programy pro děti i rodiny. Oblíbená u veřejnosti je každým rokem pořádaná Zahradní slavnost. Velkým apoštolátem jsou oběti a modlitby za různé potřeby církve, za potřeby jednotlivých lidí. Zde především starší sestry nacházejí svou důležitou roli. „Jsme členkami apoštolské kongregace. Máme zvláštní poslání šířit Boží království. Naše zasvěcení má být ve světě viditelným znamením a povzbuzení k lásce. Má ukazovat lidem věčné hodnoty už zde v přítomném čase“, říká o jejich způsobu a smyslu života sestra Anežka. O tom všem a dalších skutečnostech se diváci tv Noe dozvědí během přípravy dvou pokrmů, které Kateřinu a Pavla naučila v klášterní kuchyni připravovat sestra Faustina. A o jaké kuchařské recepty si budou moci tentokrát diváci obohatit své rodinné kuchařské umění? Tím prvním je recept na výtečné jablkové knedlíky, jejichž způsob přípravy je naprosto neotřelý a neobvyklý, neboť se jablka vůbec nebudou balit do těsta, jak to všichni po generace doma děláme. Druhým receptem je výtečná zeleninová směs, která se po vysmažení dá použít na topinky, do sandwitchů či pod maso. Záležitost naprosto famózní. Však již brzy uvidíte sami.
Papriková pomazánka
Suroviny: 1 kg rajčat, 1 kg paprik, 1 kg cibule, 15 dkg cukru, 2 dcl oleje, 2 dcl octa, 2 feferonky (nejsou nutné), 5 – 10 dkg česneku, ½ sáčku Deko, 1 hořčice (200 ml)
Postup: Pokrájíme očištěnou zeleninu, a dáme na 45 minut vařit spolu s cukrem, olejem, octem, ke konci vaření dodáme Deko.
Necháme vychladnout, a pak semeleme najemno na masovém mlýnku. Přidáme česnek, hořčici, zamícháme, a plníme do sklenic.
Sterilujeme 10 – 15 minut.
Pomazánka je vhodná především na vaječné topinky, tousty, ale lze ji použít k mnoha dalším pokrmům, včetně ohřívaným uzeninám.
Jablkové knedlíky
Suroviny: 1 kg jablek, polohrubá mouka, špetka soli, máslo k polévání
K posypání dle chuti a volby: mleté ořechy, tvaroh, moučkový cukr, skořice, granko,…
Postup: Jablka očistíme (je možno ponechat slupku) a pokrájíme na kostičky, nebo posekáme v hranolkovači. Ve větší míse smícháme s polohrubou moukou a špetkou soli. Dobře stlačíme. Mouku dáváme podle šťavnatosti jablek. Po třech hodinách nebo lépe přes noc se už hmota spojí, a můžeme z ní tvarovat knedlíčky (asi 4 cm), nebo tvarujeme pomocí navlhčené naběračky či porcovače zmrzliny polokoule, dobře je upěchujeme a vyklopíme. Vaříme je asi 10-12 minut v osolené vodě. (lze je připravit i na páře) Zda jsou dobře povařené, zjistíme, když jeden z nich překrojíme.
Podáváme polité rozpuštěným máslem a posypané dle chuti cukrem, a popřípadě dalšími posypkami.