I v nelehké době přinášíme dobré zprávy

Zpravodajské Noeviny

20. 6. 2023

Zpravodajství

Premiéra: 20.6.2023

Výroba: 2023

REPORTÁŽE

Mše svatá v pražské Invalidovně

Po sedmdesáti letech byla v pražské Invalidovně opět sloužena mše svatá. Stavbu vyprojektoval v první polovině osmnáctého století Ignác Dientzenhofer z podnětu hraběte Strozziho. Invalidovna sloužila celých 200 let až do roku 1935. Jedním z jejích nejznámějších obyvatel byl ve dvacátých letech fotograf Josef Sudek. Poslední mše svatá tu byla v roce 1953, pak kaple sloužila jiným účelům.


Kněžské svěcení v pražské katedrále

V sobotu 17. června se uskutečnila kněžská svěcení v pražské, brněnské a litoměřické diecézi. V Praze v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha přijali kněžské svěcení z rukou pražského arcibiskupa Jana Graubnera Michal Hladík, Matěj Jirsa, Jakub Žákavec a Dominik Frič.


Pouť na Svatém Antonínku

Hlavní pouť ke cti sv. Antonína Paduánského u kaple nad Blatnicí přilákala pár tisíc poutníků. Hlavním celebrantem mše svaté byl rodák z blízkého Strání biskup Josef Nuzík. Po bohoslužbě požehnal sousoší svaté rodiny. Věnoval je Sekulární františkánský řád a zhotovili řezbáři Ladislav Sedláček a Vít Vavřiník.


Tango 23 - Repetitor v Mikulášovicích

Za přítomnosti zástupců generálního štábu naší armády, Vojenského fondu solidarity, válečných veteránů, města Mikulášovice a firmy Mikov byla v mikulášovickém Muzeu nožířské tradice slavnostně zahájena nová výstava. Připomíná české vojáky Petra Valeše a Luďka Zemana, kteří zemřeli při plnění úkolů v bývalé Jugoslávii.


Kreativní Evropa

Evropská unie dlouhodobě podporuje nejen rozvoj hospodářství a infrastruktury, ale také kulturních projektů, a to i mimo své členské státy. Kreativní Evropa je unijním programem na podporu filmu a dalších kulturních odvětví. V jeho rámci získaly loni české projekty rekordních více než osm milionů euro.


Pošta, obchod a obecní úřad ve Skočicích

Za pár dnů se v celé republice uzavře na tři sta pošt. Jihočeské Skočice patří velikostí i počtem obyvatel mezi malé obce, přesto mají obchod a pošta stále funguje. Ruku k dílu přiložil také tamní starosta, ze kterého se stal i prodavač a poštmistr. Také díky tomu je ve Skočicích stále živo.


Pozvání do Strážnice

Už 22. června začne ve Strážnici Mezinárodní folklórní festival a televize Noe bude samozřejmě po celou dobu jeho trvání opět u toho.



Z DIÁŘE

 

Olomouc, 21. června

Koncert Moravské filharmonie

První letní den se slaví také jako Evropský den hudby. V koncertu, který k němu připravila Moravská filharmonie Olomouc, zazní symfonie Josepha Haydna a melodrama Jiřího Antonína Bendy Medea.


Praha, 21. června

Ozvěny Navalis

V pražském kostele na Karlově bude na vzácné varhany hrát Josef Popelka, zpívat bude sopranistka Marina Vyskvorkina a verše českých básníků přednesou Vlasta Korbová a Arnošt Proschek.


Litoměřice, 21. června

Litoměřické varhanní léto

Litoměřické varhanní léto začne koncertem v katedrále svatého Štěpána. Představí se mladí varhaníci David Lukáš a Petra Mejtská, vystoupí také Fine Gospel Time se Zuzanou Stirskou.


Dolní Kounice, 23. - 25. června

Kefasfest

Festival Kefasfest bude opět v areálu bývalého kláštera v Dolních Kounicích. Vystoupí Michal Horák, Tereza Mašková, skupina Adorare a další. Bude i přehlídka schol, workshopy a přednášky.


Skalná, 24. června

Setkání Čechů a Slováků z Banátu

V obci Skalná na Chebsku bude tradiční Celostátní setkání Čechů a Slováků z Banátu. Mši svatou bude slavit biskup Tomáš Holub a P. Josef Žák. Bude i průvod městem a vystoupí soubory.


Prysk, 24. června

Žehnání zvonů

Obec Prysk má dva nové zvony, dva další dostala z německého Schwabachu. Všechny před kostelem požehná biskup Jan Baxant. Pak budou vyzdviženy do věže a ještě téhož dne budou vyzvánět.


Chotuň – Sázava, 25. června

Svatoprokopská pěší pouť

Svatoprokopskou pěší pouť z rodiště svatého Prokopa Chotouně zahájí společná modlitba v kostele. Poutníci dojdou do Sázavského kláštera, kde bude mši svatou celebrovat P. František Čech.


Žďár nad Sázavou, 25. června

Sborování

Na přehlídce ve Žďáru nad Sázavou se chrámové sbory představí jednotlivě i ve společně zazpívané skladbě. Setkání v poutním místě vyvrcholí zpívanými nešporami.

Zpravodajství

Premiéra: 20.6.2023

Výroba: 2023