I v nelehké době přinášíme dobré zprávy

S chutí přes práh

Dcery Božské Lásky v Opavě

Zábava

Premiéra: 11.2.2024

Výroba: 2024

S chutí tentokrát vstoupíme přes práh kláštera či řeholního domu Marianum v Opavě. Klášter zasvěcený Panně Marii postavily řeholnice, zvané Dcery Božské lásky, v letech 1907 – 1909. Řeholní sestry tehdy provozovaly sirotčinec, penzionát, školu hospodyňskou, ručních prací, nedělní školu, měly chovanky, službu hledající dívky, domov pro staré lidi, pořádaly se exercicie pro široku veřejnost. Později se sestry začaly starat o mentálně postižené děti a mládež. Nakonec jim byl jejich klášter bývalým komunistickým režimem zestátněn. Po sametové revoluci nám byl dům vrácen ve špatném stavu. Sestry začaly ihned s postupnou opravou domu a rozlehlého areálu. Jak dnes Dcery Božské lásky v Opavě žijí, čím slouží široké veřejnosti a co třeba rády vaří, s tím vás seznámí další díl nejen kulinářského pořadu S chutí přes práh. 
Recepty:
Vepřové plátky nebo kotlety na cibuli Ingredience: 4 větší cibule 4 vepřové plátky (počet podle velikosti pekáče)30 dkg tvrdého sýra125 ml smetany s vyšším % tukusůl, pepř Cibuli očistíme a nakrájíme na kolečka asi 1 cm široká, poklademe jimi hustě dno pekáče. Na ně poklademe naklepané, osolené a opepřené vepřové maso těsně vedle sebe a úplně je překryjeme vyšší vrstvou strouhaného sýru. Zalijeme smetanou. Přikryjeme alobalem a necháme uležet 10 hodin v lednici.  Následně rozehřejeme troubu na 170 stupňů a vložíme pekáč s masem překrytý alobalem. Pečeme hodinu. Poté sundáme alobal, ještě půl hodiny pečeme. Podáváme s vařenými brambory nebo s bramborovou kaší. 

Polévka řepačka Ingredience: 1 cibule1 červená řepa velikosti pěsti1 rajský protlak1 velká mrkev1 větší bramboraolej, kmín, sůl, pepř, ocet (v množství, aby byla polévka více nakyslá)   
V hrnci na oleji orestujeme na klínky nakrájenou cibuli. Přidáme kmín, nakrájenou řepu a krátce orestujeme. Přidáme rajský protlak, orestujeme. Pak přidáme vodu a dusíme do poloměkka. Přidáme na kostky nakrájenou mrkev a brambory, sůl, pepř a ocet, polévkové koření a uvaříme do měkka. Dle potřeby přidáme vodu a dochutíme.  Polévka může být hustší. 

Zábava

Premiéra: 11.2.2024

Výroba: 2024