Podpořte prosím Lepší oči pro Noe – sbírka na nové kamery pro přenosový vůz

S chutí přes práh

Salesiánky v Praze - Karlíně

Zábava

Premiéra: 10.3.2024

Výroba: 2024

Jak žijí řeholní sestry salesiánky ve své karlínské komunitě v Praze a co rády vaří, to představí další díl divácky oblíbeného pořadu S chutí přes práh, který již rok na TV Noe představuje kláštery a komunitní domy v České republice, kde svými modlitbami a oběťmi podporují křesťanský život nás ostatních řeholní sestry a bratři, kteří se rozhodli vydat na dobrodružnou cestu s Bohem... 

Plněné nekynuté rohlíčky z kynutého těsta
1 máslo - změklé 1 droždí 0,5 kg mouky hladké špetka soli 1 vejce cukr na vykynutí droždí mléko na vykynutí droždícukr moučka na obalení
Vzešlé droždí se přidá se do mouky, vejce a másla a uhněte se těsto. Ihned se rozdělí na 6 dílů, každý díl se vyválí na placku, každou rozdělíme na 8 trojúhelníků, ty se v širší straně naplní povidly, tvarohem, ořechy, mákem. Jednotlivé trojúhelníky se zavinují od širší strany k užší a na plechu z nich vytvoříme rohlíček. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 180 stupňů cca 15 min. Poté ještě obalíme v moučkovém cukru, protože těsto samo o sobě není moc sladké.
Náplně:
Ořechová náplňasi 200 ml vody 60 g krupicového cukru 1 vanilkový cukr 150 g mletých ořechů citrónová kůra 30 g strouhankyCukr svaříme s vodou, přidáme mleté ořechy, citrónovou kůru a strouhanku, promícháme.
Maková náplň100−150 ml mléka 100 g krystalového cukru 1 balíček vanilkového cukru 150 g mletého máku špetka mleté skořice 4 tlučené hřebíčky 30 g rozinek máčených v rumuMléko svaříme s cukrem, vsypeme mák, ochutíme skořicí, hřebíčkem a nasekanými rozinkami, dobře promícháme.
Povidlová náplň200 g švestkových povidel voda na zředěnímletá skořice 1 lžíce rumuŠvestková povidla podle potřeby naředíme horkou vodou a ochutíme skořicí a rumem.
Tvarohová náplň250 g tvarohu40 g moučkového cukru20 g vanilkového cukru2 žloutky1 lžíce SolamyluTvaroh smícháme s oběma cukry, žloutkem a Solamylem.


Zapečené chleby s pomazánkou1 kg mrkve 2-3 pomazánková másla 1 palička česneku sůl koření (provensálské bylinky, ale může být i další: např. americké brambory, špagety, pizza...)
starší chleba či jiné pečivo
Mrkev nastrouháme na jemném struhadle, přidáme utřený česnek, smícháme s pomazánkovým máslem a dochutíme solí a kořením. Krajíce chleba či rozkrojené rohlíky a další pečivo potíráme pomazánkou a zapékáme na plechu v troubě na cca 150-180 stupňů po dobu 15-20 min. - neboli modlitba večerních chval.

Zábava

Premiéra: 10.3.2024

Výroba: 2024