I v nelehké době přinášíme dobré zprávy

Zpravodajské Noeviny

4. 3. 2021

Zpravodajství

Premiéra: 4.3.2021

Výroba: 2021

REPORTÁŽE

 

Poděkování papeže dobrovolníkům z Florencie

Papež František přijal delegaci Františkánského centra pro solidaritu, které sídlí ve Florencii. Florentští dobrovolníci pomáhají asi třem stovkám rodin. Potřebným zajišťují oblečení a starají se o seniory a lidi na okraji společnosti.


Maďarská pomoc Iráku

V Iráku se na počátku dvacátého století hlásilo ke křesťanství 6.5% obyvatel, dnes je to méně než jedno procento. V roce 2003 bylo v zemi 1,4 milionu křesťanů, teď se jejich počet odhaduje na 250 000. Křesťané se domů nevracejí kvůli strachu i špatné ekonomické situaci.

 

Muzeum Štěpána Kardinála Trochty

Francova Lhota žije odkazem Štěpána kardinála Trochty nejen v muzeu vzniklém z jeho rodného domu, ale také na políčku, kde děti pěstují obilí v rámci akce Od semínka ke chlebíčku. Ten se pak peče přímo v muzeu, na jehož zrodu se kdysi podíleli místní pod vedením tehdejšího pana faráře.


Světový den sluchu

Světový den sluchu 3. března vyhlásila Světová zdravotnická organizace. Jen v v naší zemi žije podle odhadů přes půl milionu lidí se sluchovým postižením, většinou senioři. Problémy se sluchem ale mají i děti. Podstatnou část z nich odhalí novorozenecký screening, prováděný dnes ve většině českých porodnic.


Trezor přírody v Horní Lidči

Hornolidečský betlém se svými postavičkami ze dřeva i na filmovém plátně bude mít brzy nového souseda. Přes všechny problémy s pandemickým rokem zde vyrostl takzvaný Trezor přírody, který by měl být místem setkávání, zábavy a informací o všem živém kolem nás.


Tváře muklovského Vatikánu

Malířka Claudi Ondok nemůže zatím výstavu nazvanou Tváře muklovského Vatikánu představit v reálném prostoru. Proto o osobnostech natočila videa, pod která mohou diváci připojit své komentáře.


Film o přátelství a revoluci

„Anton“ je příběh přátelství mezi dvěma chlapci, katolíkem a židem, v malé ukrajinské vesnici v roce 1919. Pro onu dobu bylo charakteristické politické, etnické a náboženské rozdělení.



Z DIÁŘE

 

Dubné, 9. března

Edmund Kampián

Na webu dubne.cz pokračují přednášky teologa prof. Martina Weise. V dalším díle cyklu České nebe přrdstaví Edmunda Kampiána. Anglický jezuita pobýval i v Praze a Brně, zemřel jako mučedník v Londýně.


Brno, 12. března

Svatý Josef a rodina

Diecézní katechetické centrum v Brně připravilo na YouTube kanále Katedrála Petrov postní páteční promluvy. Na téma Svatý Josef a rodina promluví jáhen Josef Múčka.


Praha, 15. března

Lesy a víra

Online fórum na téma Lesy a víra připravila Lesnická a dřevařská fakulta v Praze. Významné osobnosti lesnického sektoru a církve téma otevřou v širokých souvislostech a z mnoha úhlů.


Vídeň, 15. března

Úmrtí sv. Klementa Marie Hofbauera

Před sto a jedním rokem zemřel ve Vídni redemptorista Klement Maria Hofbauer. Rodák z Tasovic je patronem pekařů, hlavním patronem Vídně a spolupatronem Varšavy.


Praha, 15. března

Založení apoštolského exarchátu

Před 25 lety zřídil papež Jan Pavel II. v Praze český apoštolský exarchát pro katolíky východního obřadu. Prvním exarchou řeckokatolické církve se stal biskup Ivan Ljavinec.


Praha, do 25. dubna

Boaz Amidror: Izraelská příroda

Výstava izraelského fotografa Boaze Amidrora zahájila pátý ročník soutěže Czech Nature Photo. Na třicet fotografií zvířat z izraelské přírody je možné shlédnout na webu Czech Photo.




Reportáže z Rome reports:

Pope Francis asks volunteers to follow the way of God: Closeness, compassion, and tenderness

Hungary, one of the countries that most helps Iraqi Christians

“Anton” film juxtaposes childhood friendship with divisions of revolution

Zpravodajství

Premiéra: 4.3.2021

Výroba: 2021