Podpořte prosím Lepší oči pro Noe – sbírka na nové kamery pro přenosový vůz

Zpravodajské Noeviny

20. 7. 2021

Zpravodajství

Premiéra: 20.7.2021

Výroba: 2021

REPORTÁŽE

 

Nedělní modlitba Anděl Páně

Papež František po návratu z nemocnice opět vystoupil na veřejnosti. Po operaci tlustého střeva se zotavuje ve svém vatikánském domově. V neděli vlály na náměstí svatého Petra kubánské vlajky a papež vyslovil svou blízkost kubánskému lidu, který ve své zemi protestuje proti vládě.


Protesty v Jihoafrické republice

Papež František se modlí za Jihoafrickou republiku, která zažívá nejvíce násilí od konce apartheidu.


Putování za svatou Ludmilou

Na Sázavě skončila druhá etapa putování ke cti sv. Ludmily. Zhruba 200 kilometrů dlouhá trasa vedla převážně krajem Vysočina a poutníkům opět nabídla mnoho přírodních a kulturních zážitků.


Náboženství na Pyrenejském poloostrově

V Cervantesově institutu v Praze je do konce září k vidění výstava významného španělského fotografa Kolda Chamorra. Zachycoval mimo jiné mizející náboženské tradice španělského venkova i všední život ve víře.


Nové studny pro Ugandu

Arcidiecézní charita Praha začala hloubit nové studny v Ugandě. Do konce letošního roku jich má vzniknout celkem patnáct. Díky přispění českých dárců se tak dostane kvalitní pitná voda i do odlehlých oblastí, kde je tato životadárná tekutina cennější než zlato.


Sára a kouzla králů

Ostravská výtvarnice Romana Vaverová se po vitrážích a mozaikách v kostelích i venkovních instalacích rozhodla napsat dětskou knížku, nejen pro svá vnoučata.


Mizející svět Františka Pavlici

Mizející svět Františka Pavlici je do 8. srpna k vidění v galerii ve Veselí nad Moravou. Slovácký malíř, ilustrátor a grafik je také hercem a režisérem ochotnického divadla Hrozen či organizátorem Živého betléma v Hroznové Lhotě.




Z DIÁŘE

 

Brno, 22. července

Pouť ke sv. Maří Magdaléně

K svátku patronky kostela svaté Maří Magdalény v Brně bude její chrám mimořádně otevřen. Bude příležitost k prohlídce opravovaného kostela i tiché modlitbě a bude i poutní mše svatá.


Včelnička, 24. července

Požehnání nové kaple a zvonu

Slavnostní bohoslužbu v obci Včelnička u Kamenice na Lipou bude celebrovat biskup Vlastimil Kročil. Požehná novou kapli a zvon, odhalí také pamětní desku Janu Jiřímu Rücklovi


Žíreč, 24. července

Svatoanenské zahradní slavnosti

Zahradní slavnosti v Domově sv. Josefa v Žírči budou letos ve znamení dvaceti let pomoci lidem s roztroušenou sklerózou. Po mši svaté bude pestrý kulturní program na čtyřech scénách.


Stará Voda, 24. července

Pouť ke svaté Anně

Jedna z mnoha poutí ke svaté Anně se uskuteční ve Staré Vodě v bývalém vojenském prostoru Libavá. Po mši svaté v kostele bude liturgický průvod ke studánce a její požehnání.


Božanov, 24. července

Koncert barokní hudby

Festival Za poklady Broumovska pokračuje v kostele v Božanově. Zazní festivalová premiéra skladeb broumovského regenschoriho Antonína Celestýna Mentzela a další barokní díla.


Velké Losiny, 24. července

Koncert Clarinet Factory

Pod hvězdnou oblohou na nádvoří zámku Velké Losiny se uskuteční koncert Clarinet Factory. Čtyři virtuózní klarinetisté předvedou své umění v hudbě klasické, etno, jazzu i minimalismu.




Reportáže z Rome reports:

Pope Francis calls for “peace, dialogue, and solidarity” in Cuba

The protests in South Africa that are worrying the Pope





Zpravodajství

Premiéra: 20.7.2021

Výroba: 2021