Podpořte prosím Lepší oči pro Noe – sbírka na nové kamery pro přenosový vůz

Zpravodajské Noeviny

1. 11. 2022

Zpravodajství

Premiéra: 1.11.2022

Výroba: 2022

REPORTÁŽE

Dušičková pouť na Svatém Antonínku

Letošní poutní sezónu na Svatém Antonínku uzavřela dušičková pouť. Mše svatá byla celebrována za zemřelé členy Matice svatoantonínské. Po jejím zakončení následovala modlitba křížové cesty, jejíž jednotlivá zastavení se nacházejí v blízkosti poutní kaple.


Hubertská mše v Ludgeřovicích

Na řadě míst se koncem října slaví svátek patrona myslivců svatého Huberta. Mimo jiné nám připomíná, jak vzácné dary a kolik krásy nám dává Boží příroda. Za velké účasti věřících se hubertská mše svatá slavila i v Ludgeřovicích na Hlučínsku.


Obnova poutního areálu v Horní Polici

Poutní areál v severočeské Horní Polici pomalu roste do bývalé krásy. V závěru druhé etapy rekonstrukce, ve které se proinvestovalo 15 milionů korun, připravila hornopoličská farnost slavnost za účasti široké veřejnosti a milých hostů. Jejím vyvrcholením bylo požehnání obnovených ambitů areálu.


Běh pro Tobiáška

Farnost Ostrava-Zábřeh slavila patnácté výročí posvěcení svého kostela svatého Ducha. Součástí oslav byl i benefiční Běh pro Tobiáška, dvouletého chlapce s mimořádně vzácným onemocněním. Přes deštivé počasí se běhu v několika kategoriích zúčastnilo více než 350 běžců. Pomoci nemocnému chlapci lze stále příspěvkem na sbírkové konto.


Festival Janáček Brno

V moravské metropoli začíná mezinárodní hudební a operní festival Janáček Brno. Leoše Janáčka prezentuje přímo v místech, kde působil a tvořil více než padesát let.


Liturgicko-teologický týden pro kněze

Ravenna, Classe, Padova, Torcello, Aquileia, Grado. To jsou místa v Severní Itálii spojená s vývojem naší liturgie a víry. V říjnu se do nich vydalo 24 českých kněží v rámci formačního kurzu Liturgie.cz.


Varhanní koncert v Hlohovci

V Hlohovci se uskutečnil varhanní koncert na zrestaurovaných varhanách.



Z DIÁŘE

 

Broumov, 2. - 5. listopadu

Broumovské diskuse

Konference, na které se nespěchá. Takové je motto Broumovských diskusí, na které přijíždí řada inspirativních hostů z celé republiky a letos nově i ze zahraničí. Tentokrát je tématem Solidarita a sounáležitost.


Brno, 4., 11. a 18. listopadu 

Sedm skutků milosrdenství

Brněnský biskup Pavel Konzbul zve na pásmo katechezí na téma Sedm skutků milosrdenství. Zaznějí vždy navečer po bohoslužbě v brněnské katedrále svatých Petra a Pavla.


Frýdek a Sedliště, 6. listopadu 

Carlo Acutis, Ajťák Boží

Italský blahoslavený Carlo Acutis zemřel v pouhých patnácti letech. Pásmo o něm vytvořili mladí zpěváci a hudebníci skupiny ze Štramberku, uvedou ho v bazilice ve Frýdku a v kostele v Sedlišti.


Ostrožská Lhota, 8. listopadu

Vzpomínka na P. Šuránka

Vzpomínkovou bohoslužbu ke 40. výročí úmrtí P. Antonína Šuránka bude v kostele v Ostrožské Lhotě celebrovat biskup Josef Nuzík. Následuje adorace a modlitba u hrobu o. Šuránka.


Praha, 8. – 12. listopadu

Nezlomní a obětovaní

Hlavním tématem filmového festivalu v Praze je atentát na Heydricha v různých souvislostech. Uvede hrané filmy i dokumenty, dobové týdeníky a podobně. Doplní je debaty s historiky i filmovými tvůrci.


Plzeň, 9. listopadu

Pronásledování křesťanů ve světě

O pronásledování křesťanů ve světě bude v Plzni přednášet biskup Václav Malý, držitel plzeňské ceny „Prvního června“ za celoživotní boj za svobodu. Zve farnost u katedrály sv. Bartoloměje.


Telč, 11. listopadu

100 let od narození Míly Doležalové

Telč si připomíná sté výročí narození malířky Míly Doležalové. V kostele Jména Ježíš bude děkovná bohoslužba, následovat bude setkání v Univerzitním centru. Její obrazy jsou vystaveny v městské galerii.


Rajhrad, 11. - 13. listopadu

Duchovní obnova pro dívky

Víkendová duchovní obnova pro dívky ve věku od osmnácti do třiceti let se koná v klášteře sester Těšitelek v Rajhradu u Brna. Program připravily a zvou Milosrdné sestry svatého Kříže.

Zpravodajství

Premiéra: 1.11.2022

Výroba: 2022