I v nelehké době přinášíme dobré zprávy

Zpravodajské Noeviny

14. 11. 2023

Zpravodajství

Premiéra: 14.11.2023

Výroba: 2023

REPORTÁŽE


Setkání dětí s papežem Františkem

Tisíce dětí se ve vatikánské aule Pavla VI. setkalo s papežem Františkem. Mezi chlapci a děvčaty z osmdesáti čtyř zemí celého světa nechyběli ani zástupci Papežského misijního díla dětí z České republiky.


Pouť sester boromejek do Říma

Patnáctičlenná skupina z nemocnice sester boromejek pod Petřínem se vypravila do Říma, aby si v rámci oslav třiceti let obnovené nemocnice vyprosila od papeže požehnání. Stejné výročí slaví také obnovený kostel, pěvecký sbor či nadace sester boromejek.


Minifor ve Frýdku-Místku

Minifor je ttradiční značkou víkendových setkání ministrantů ostravsko-opavské diecéze. Letošní novinkou byl Minifor šitý na míru dívkám u oltáře. Hostila ho stará frýdecká fara. Program se zaměřil na svatého Františka z Assisi a jeho první jesličky.


Festival duchovní hudby v Kyjově

Desátý ročník Festivalu duchovní hudby se konal ve farním kostele v Kyjově k třístému výročí jeho vysvěcení. Vystoupilo pět sborů církevních středních škol: ze slovenského Trenčína, maďarského Miskolce, Českých Budějovic, Hradce Králové a pořádajícího Stojanova gymnázia Velehrad.


Obnova brněnského kostela svatého Jakuba

V Brně pokračují opravy kostela sv. Jakuba. Fiálu, tedy kamenný ozdobný prvek o váze šest a půl tuny, dopravil jeřáb na její původní místo na jižní straně kostela.


Svatomartinský jarmark v Horní Lidči

Do starých jarmarečních časů nás o víkendu pozvala obec Horní Lideč. V sousedské pospolitosti zazněla za zvuků flašinetu a vůně svatomartinské husy i kramářská píseň nebo svatomartinská koleda v podání Folklorního souboru Valášek.


Futsalový turnaj v Košicích

Košické Arcidiecézní centrum pro mládež připravilo futsalový turnaj. Probíhal ve třech chlapeckých kategoriích, ale zastoupena byla také děvčata. Protože o soutěž byl velký zájem, postavily některé farnosti více družstev. Turnaj tak měl na tři sta padesát účastníků.



Z DIÁŘE

 

Uherský Brod, 15. listopadu

Jan Ámos Komenský

V Uherském Brodu bude slavnostně odhalena socha Jana Ámose Komenského. Následovat bude ekumenická bohoslužba s poděkováním za jeho život a dílo. Slavnost doplní kulturní program.


Olomouc, 15. listopadu

450 let Univerzity Palackého

Univerzita Palackého v Olomouci slaví 450 let od svého založení. Slavnostní mši svatou za její studenty a zaměstnance bude v kostele Panny Marie Sněžné celebrovat biskup Josef Nuzík.


Bystřice pod Hostýnem, 17. – 19. listopadu

Sbormistrovský kurz

Nejen evangeličtí sbormistři a další zájemci o sborový zpěv jsou zváni na kurz do Bystřice pod Hostýnem. Lektorkou bude Laura Škarnulytė, která pochází z Litvy a působí v Německu.


Praha, od 22. listopadu

Jubilejní výstava betlémů

V pražském Klementinu bude otevřena výstava betlémů k 800. výročí postavení prvního betléma svatým Františkem z Assisi. V expozici budou díla nejlepších současných betlemářů z celé republiky.


Česká republika, 19. listopadu

Vzpomínka na oběti dopravních nehod

V den vzpomínek na oběti silničního provozu bude pietní akt u Památníku obětí dopravních nehod v Praze Chodově. Navážou na něj ekumenické bohoslužby v dálniční kapli u Plzně a v kostele v Letovicích.


Praha, 21. listopadu

Koncert pro svatovítské varhany

Ve výroční den položení základního kamene pražské katedrály a v předvečer svátku svaté Cecílie se koná benefiční koncert pro svatovítské varhany. Účinkují Adam Plachetka, Kateřina Kněžíková a další.


Vranov u Brna, 22. – ⁠26. listopadu

Otcovo srdce

Podzimní duchovní obnova s Robertem a Vicky Hoxarovými z Anglie se zaměří na zakoušení Boží Otcovské lásky a zakořenění v identitě Božích synů a dcer. Koná se ve Vranově u Brna.


Plzeň, 25. – 26. listopadu

Polisabonské setkání

Nejen účastníci Světových dnů mládeže jsou zváni na „polisabonské“ setkání v Plzni. Bude příležitostí opět se vidět, podpořit své přátelství a prohloubit vztah s Bohem.

Zpravodajství

Premiéra: 14.11.2023

Výroba: 2023