Podpořte prosím Lepší oči pro Noe – sbírka na nové kamery pro přenosový vůz

Zpravodajské Noeviny

8. 9. 2020

Zpravodajství

Premiéra: 8.9.2020

Výroba: 2020

REPORTÁŽE

 

Nedělní modlitba Anděl Páně

Před nedělní modlitbou se na Svatopetrském náměstí shromáždilo na tisíc lidí. V promluvě papež mimo jiné varoval před důsledky pomlouvání druhých.

 

Nová encyklika papeže Františka

Pátého září Vatikán oficiálně potvrdil záměr Svatého otce publikovat novou encykliku s názvem Fratelli tutti, v překladu Všichni bratři. Oficiální překlad však ještě nebyl zveřejněn.

 

Pouť Matice svatohostýnské

Na Svatém Hostýně se konala pouť Matice svatohostýnské. Kvůli nepříznivé koronavirové situaci byla zrušena valná hromada i setkání důvěrníků. Při mši svaté členové matice a další poutníci děkovali za uplynulou dobu a prosili o Boží požehnání a dary Ducha svatého.


Farní den v Sebranicích

V Sebranicích nedaleko Boskovic se už deset let snaží místní farníci vrátit lesk a slávu svému kostelu Nanebevzetí Panny Marie.


Nový amfiteátr v hukvaldské oboře

Do rodiště Leoše Janáčka přicházejí návštěvníci za přírodou i hudbou. Po navrácení hukvaldské obory církvi dalo ostravsko-opavské biskupství jejímu amfiteátru novou moderní podobu. Poprvé ji návštěvníci ocenili při vystoupení souboru Hradišťan.


Sluneční králové v Praze

Nejstarším obdobím egyptské říše provází návštěvníky výstava v Národním muzeu. Pod názvem Sluneční králové prezentuje také největší archeologické objevy českých egyptologů v Abúsíru. Vystaveny jsou téměř tři stovky vzácných předmětů starých i pět tisíc let.


Evropský den židovské kultury

Evropský den židovské kultury se připomíná vždy o první zářijové neděli, tématem letošního jedenadvacátého ročníku byly Židovské cesty. V synagoze v Brandýse nad Labem je do konce října otevřena výstava pražského Židovského muzea.


Svatováclavský hudební festival

Sedmnáctý ročník Svatováclavského hudebního festivalu letos přišel kvůli koronaviru o zahraniční interprety, na kvalitě a hudebních zážitcích mu to však neubralo. Příkladem může být i provedení Kvartetu pro konec času skladatele Oliviera Messiaena.



Z DIÁŘE

 

Náměšť nad Oslavou, 11. září

Cesta za pokladem náměšťského purkmistra

Velká dobrodružná hra pro velké i malé zaplní historické prostory i zahrady zámku v Náměšti nad Oslavou. Připraveno je mnoho soutěží pro tělo i ducha, na všechny soutěžící čeká bohatý poklad.


Královéhradecký kraj, 11. – 25. září

Vzkříšené varhany

V koncertech prvního ročníku festivalu zazní restaurované varhany v pěti kostelech Královéhradeckého kraje. Účinkovat budou varhaníci Václav Uhlíř nebo Aleš Bárta a barytonista Jakub Hrubý.


Louny, 12. září

500 let chrámu sv. Mikuláše

Dny evropského dědictví v Lounech připomenou pět set let od položení základního kamene chrámu sv. Mikuláše. Bude možné si prohlédnout obnovené varhany a klenotnici či vystoupat na kostelní věž.


Teplá, 12. – 13. září

Plzeňská diecézní pouť

Letošní pouť plzeňské diecéze v Teplé bude mít omezený rozsah, i letos však bude zvláštní program pro mladé. Hlavním hostem pouti bude papežský nuncius Charles Daniel Balvo.


Kunštát, 12. září

Pěší smírná pouť

Sedmnáctá pěší smírná pouť bude zahájena u hrobu kněze P. Ladislava Kubíčka v Kunštátu. Vyvrcholí mší svatou v kostele Panny Marie Bolestné ve Sloupu v Moravském Krasu.


Olomouc, 12. září

Trojí výročí sv. Jana Sarkandera

Mši svatou k připomínce letošního trojího výročí sv. Jana Sarkandera bude v olomoucké katedrále celebrovat kardinál Dominik Duka. Poté bude možné navštívit kapli, kde byl světec umučen.


Bruntál, 12. září

Běh pro dobrou věc

Charitativní Běh pro dobrou věc v Bruntále je součástí oslav třiceti let činnosti Slezské diakonie. Program s hudbou a tancem pamatuje i na děti. Výtěžek akce pomůže potřebným ženám.


Řepiště, 12. září

Otevření kostela po rekonstrukci

Dřevěný kostel sv. Michaela Archanděla v Řepištích se po generální opravě otevře veřejnosti. Slavnostní mši svatou bude celebrovat biskup Martin David. Obec také oslaví 750 let od svého založení.



Reportáže z Rome reports:

Pope at Angelus: “Criticizing others is worse than Covid”

Vatican confirms pope will publish new encyclical in a few days










Zpravodajství

Premiéra: 8.9.2020

Výroba: 2020