Podpořte prosím Lepší oči pro Noe – sbírka na nové kamery pro přenosový vůz

Zpravodajské Noeviny

28. 9. 2021

Zpravodajství

Premiéra: 28.9.2021

Výroba: 2021

REPORTÁŽE

 

Ekumenická konference Hnutí fokoláre

Papež František přijal biskupy různých křesťanských denominací sdružených v Hnutí fokoláre. Setkání s papežem bylo posledním bodem programu ekumenické konference hnutí pod heslem Odvaha k jednotě. V úvodu setkání vyslovili účastníci papeži slova uznání. Papež ve své promluvě uvažoval o jednotě uvnitř církve. Jak řekl, jednota neznamená uniformitu.


Audience pro členy Papežské akademie pro život

Při setkání s účastníky plenárního zasedání Papežské akademie pro život papež František ostře kritizoval potraty a eutanazii. Účastníci plenárního zasedání v Římě diskutovali o možnostech zlepšení veřejného zdraví, hlavně v reakci na potřebu spravedlivé zdravotní péče, kterou odhalila pandemie.


Konference Sedm vrchů

V Brně se uskutečnila první konference 7 vrchů, které představují klíčové oblasti vlivu ve společnosti: rodina, politika, církev, podnikání, umění, vzdělání a média. Těchto 7 klíčových oblastí zásadně ovlivňuje způsob a kvalitu našeho života.


Pět let fondu Puls

Fond Puls podporuje kněze a pastoraci v brněnské diecézi. V neděli 26. září oslavil páté narozeniny.


30 let Charity Ostrava

Děkovnou mší svatou a seminářem na téma Charita včera, dnes a zítra začal den oslav třiceti let charity Ostrava. Vyvrcholil benefičním koncertem na podporu charitního domu sv. Benedikta Labre.


Poutnický Velehrad

O víkendu před svátkem svatého Václava se sešlo na Velehradě hned několik pěších poutí. Velehrad byl pro některé z nich cílem, pro jiné zastávkou na další cestě. Například už po dvanácté směřovali poutníci na Svatý Hostýn, kam dorazili po třech dnech, na svátek svatého Václava.


Životopis kardinála Wyszynského

Životopis kardinála Wyszyńského přibližuje osudy polského „primase tisíciletí“, obránce lidské důstojnosti, práv jednotlivého člověka i práv církve. Knihu „Kardinál Stefan Wyszyński: Nekorunovaný král Polska vydalo Karmelitánské nakladatelství a byla představena na veletrhu Svět knihy.



Z DIÁŘE

 

Chlumek u Luže, 2. října

Pouť lidí dobré vůle

Pešky nebo na kole se mohou lidé vydat na Chlumek u Luže na Pouť lidí dobré vůle za nemocné a trpící. Mši svatou bude celebrovat Mons. Jan Paseka. Bude i koncert, přednáška a program pro děti.


Štípa, 2. října

630 let od první písemné zmínky

Obec Štípa si připomíná 630 let od první písemné zmínky.Výročí se bude slavit i mší svatou v poutním kostele, celebrantem bude bývalý štípský farář a nynější biskup Josef Nuzík.


Uherský Brod, 2. a 3. října

Pouť k Panně Marii Růžencové

Tradiční pouť k Panně Marii Růžencové se uskuteční v Uherském Brodě . Na programu je několik mší svatých, modlitební bdění pro mládež nebo krojované procesí.


Svatá Hora, 3. října

Říjnový koláč

Aukce domácích pekařských výrobků se uskuteční v ambitech poutního areálu na Svaté Hoře. Výtěžek bude věnován na restaurování soch a opravu balustrády kolem baziliky.


Varnsdorf, 3. října

L. van Beethoven: Missa Solemnis

Missu solemnis věnoval Ludvík van Beethoven svému příteli, olomouckému arcibiskupovi Rudolfu Janovi. Sto devadesát let po premiéře liturgického uvedení zazní v kostele ve Varnsdorfu.


Opava, do 23. října

30 let Institutu tvůrčí fotografie

Institut tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě slaví třicet let své existence. Výstava v Domě umění prezentuje tvorbu absolventů i pedagogů, kterými jsou třeba Vladimír Birgus a Jindřich Štreit.




Reportáže z Rome reports:

Pope to Catholic and non-Catholic bishops: Unity is not uniformity; it is communion

Pope criticizes “hidden” forms of euthanasia, like withholding medication to reduce costs






Zpravodajství

Premiéra: 28.9.2021

Výroba: 2021