I v nelehké době přinášíme dobré zprávy

Zpravodajské Noeviny

7. 10. 2021

Zpravodajství

Premiéra: 7.10.2021

Výroba: 2021

REPORTÁŽE

 

Náboženství a vzdělání

Tématem jedné z debat představitelů světových náboženství ve Vatikánu bylo Náboženství a vzdělání. Setkání u kulatého stolu se konalo na Světový den učitelů, vyhlášený organizací UNESCO. Debaty se zúčastnil rovněž papež František.


Košická pouť v Obišovcích

O první říjnové sobotě a neděli se v Obišovcích konala tradiční košická arcidiecézní pouť k Panně Marii Růžencové. Hlavním celebrantem mše svaté byl kardinál Dominik Duka.


Setkání organizátorů Červené středy

V pastoračním středisku v Praze proběhlo setkání zájemců o organizaci iniciativy Červená středa. Smyslem této akce je veřejně si připomenout všechny, kteří jsou ve světě pronásledováni pro své náboženské přesvědčení.


Zahájení akademického roku v Praze

V kostele Nejsvětějšího Salvátora v Praze se konala slavnostní mše k zahájení nového akademického roku. Zdejší farnost je svojí pastorací zaměřená na vysokoškolské studenty a dlouhodobě patří k velmi živým a inspirativním společenstvím. V jejím čele stojí už 30 let kněz Tomáš Halík.


Návrat andělů do kostela v Hlavnici

Z kostela v Hlavnici na opavsku ukradli zloději před třiceti lety anděly držící oltářní obraz. Sochař Petr Szyroki vytvořil podle  jediné dochované fotky anděly nové a společně s restaurátorem Janem bitnerem vrátil kostelu dřívější podobu.


Radost v Charitě Opava

Charitě Opava se podařilo dokončit rekonstrukci a přístavbu sociálně terapeutické dílny Radost. Společně se zaměstnanci, klienty a jejich rodinami se během slavnostního otevření radoval i biskup Martin David, který Radost s radostí požehnal


Památník bratří Mrštíků

V obci Diváky na Břeclavsku byl po rekonstrukci znovu otevřen památník bratří Aloise a Viléma Mrštíků.




Z DIÁŘE

 

Rajnochovice, 9. října

Pojďme opět zalesnit Hostýnské vrchy!

V Rajnochovicích budou dobrovolníci vysazovat mladé stromky podle pokynů a s odborným výkladem lesníků. Každý může vysadit libovolný počet sazenic různých druhů dle svého výběru.


Ostrava, 9. října

Ministrantská pouť

Dvacáté páté výročí ostravsko-opavské diecéze oslaví ministranti svou poutí. V katedrále bude mše svatá s biskupem, další program bude na stanovištích a pouť zakončí modlitba.


Prašivá, 9. října

Sraz pěších turistů a cykloturistů

Před sto lety byla na vrcholu Malé Prašivé v Beskydech postavena dřevěná chata, která slouží turistům dodnes. Součástí narozeninových oslav bude sraz turistů pěších i cyklistických.


Praha, 10. října

Zahájení akademického roku

Bohoslužby k zahájení akademického roku Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze budou v kostele svatého Martina ve zdi. Do služby při ní budou uvedeni noví faráři.


Praha, 12. října

Ekumenická bohoslužba

Ekumenická bohoslužba vděčnosti za stvoření bude v kapli sv. Jana v Praze Na Špejcharu. Kazatelem bude Jiří Nečas z Českobratrské církve evangelické, hudbou doprovodí sbor Obce křesťanů.


Olomouc, 12. října

Básnická tvorba Jiřího Koplíka

Na vzpomínkový večer k nedožitým 90. narozeninám Jiřího Koplíka zve arcidiecézní Centrum pro kulturu v Olomouci. Bude věnován zejména jeho básnické tvorbě.




Reportáže z Rome reports:

Faith leaders meet with Pope Francis to renew joint commitment to integral education







Zpravodajství

Premiéra: 7.10.2021

Výroba: 2021