I v nelehké době přinášíme dobré zprávy

Zpravodajské Noeviny

11. 11. 2021

Zpravodajství

Premiéra: 11.11.2021

Výroba: 2021

REPORTÁŽE

 

Generální audience papeže Františka

Papež František zakončil svou sérii katechezí o Listu svatého Pavla Galaťanům. Řekl, že klíčovým bodem apoštolova učení je ukázat křesťanům, jak být svobodní.

Setkání papeže s asociací Retrouveille

Papež František na audienci přivítal členy asociace Retrouvaille (Retjuvail), sdružující páry, jež prošly krizí a snaží se léčit rány, které jim způsobila. Přítomní děkovali papeži za jeho přítomnost a pozornost.

Vzpomínka na P. Antonína Šuránka

Každoročně se setkávají kněží a věřící v kostele sv. Jakuba Staršího v Ostrožské Lhotě, aby poděkovali za život pátera Šuránka, prosili za vlastní posvěcení a vyprošovali nová duchovní povolání.

Znamení neznámého

V Knihovně Václava Havla byla představena kniha rozhovorů o spiritualitě Znamení neznámého. Moderátor Petr Vizina a spisovatel Jan Němec se zeptali devíti osobností, jak prožívají svůj vnitřní svět a jak se v průběhu času jejich spiritualita proměňuje. Vedle kněze Petra Vacíka odpovídali například malíř Jan Pražan, ekolog Jiří Zemánek nebo básník Adam Borzič.


Expedice Černobyl na kolečkách

Projekt Camino na kolečkách, při kterém se Jan Dušek vydal na Svatojakubskou pouť do Santiaga, vzbudil velký ohlas. Šest set čtyřicet kilometrů totiž zdolal na invalidní vozíku, na který ho usadila roztroušená skleróza.

Kreslený slovník moravskoslezského nářečí

Fusy, pazury, kupak nebo klamerka je jen malý výběr z kresleného slovníku moravskoslezského nářečí vydaného netradičně na nové cyklostezce kolem Jeseníku nad Odrou. Kdo raději šlape pěšky než do pedálů má v okolí také spoustu možností, včetně nejnovější rozhledny, vybudované v roce 2021 v Blahutovicích, místní části Jeseníku nad Odrou.




Z DIÁŘE

 

Brno, 13. listopadu

Ekumenická bohoslužba

Na ekumenickou bohoslužbu  v Červeném kostele v Brně jsou zváni hlavně ti, kteří přišli v době pandemie o někoho z blízkých a nemohli se rozloučit podle svých představ.

Praha, 14. listopadu

Mše svatá za Editu Gruberovou

Mše svatá za nedávno zesnulou operní pěvkyni Editu Gruberovou se bude konat v kostele sv. Matěje v Praze-Dejvicích. Celebrantem bude P. Matúš Kocian, na varhany zahraje Jan Kalfus.

Hora Matky Boží, 14. listopadu

Poděkování za dar svobody

Bohoslužba na poděkování za dar svobody bude v poutním kostele na Hoře Matky Boží u Králík. Mši svatou s kytarovým doprovodem bude slavit apoštolský nuncius Charles Daniel Balvo.

Skoky, 14. listopadu

Anežská pouť

V listopadu si připomínáme svatořečení Anežky České. Poutní mši svatou ve Skokách bude celebrovat P. Tomáš Gregůrek, člen řádu křížovníků s červenou hvězdou, který svatá Anežka založila.

Uherský Brod, 17. listopadu

Václav Renč – život a dílo básníka

Od narození básníka Václava Renče uplyne 18. listopadu sto deset roků. Na besedu v Uherském Brodu přijede jeho vnučka, spisovatelka a překladatelka Ester Nováková.

Opava, 17. listopadu

Předání kostela sv. Janů v Opavě

Mši svatou v kostele svatých Janů v Opavě bude celebrovat ostravsko-opavský biskup Martin David. Kostel v tento den oficiálně předá spolku, který ho bude spravovat a opravovat.  




Reportáže z Rome reports:

Pope Francis: The faith can only be lived in freedom

Pope Francis on family crises: “They are not a curse, but pa









Zpravodajství

Premiéra: 11.11.2021

Výroba: 2021