I v nelehké době přinášíme dobré zprávy

Zpravodajské Noeviny

19. 11. 2019

Zpravodajství

Premiéra: 19.11.2019

Výroba: 2019

REPORTÁŽE


Světový den chudých

Mši svatou k připomenutí Světového dne chudých sloužil papež František ve Svatopetrské bazilice. Účastnili se jí hlavně nejchudší obyvatelé Říma s pracovníky dobrovolnických sdružení, která jim poskytují péči a pomoc.


Oběd pro 1 500 lidí v nouzi

Po mši svaté na Světový den chudých byl jako obvykle ve Vatikánu připraven společný oběd pro patnáct set lidí. Papež František usedl za stůl s lidmi bez domova, migranty a těmi, kteří jsou na okraji společnosti.


Žehnání zvonů ve Špičkách

Slavnostního uvítání se dostalo čtyřem zvonům Josefa Tkadlece v kostele svatých Šimona a Judy ve Špičkách u Hranic. Přijel také olomoucký arcibiskup Jan Graubner, aby nové zvony požehnal.


Cisterciácká pečeť na Velehradě

Už podvanácté hostil Velehrad ochutnávku mešních a košer vín nazvanou Cisterciácká pečeť. Návštěvníci ochutnávat ze sedmdesáti vzorků vín z Evropy a jihozápadní Asie. Pocházela z osmi států, zastoupených bylo 55 mešních a 15 košer vín.


Setkání Family Pointů v Brně

Family Point je služba, která nabízí zázemí pro rodiče s malými dětmi. Umožňuje hlavně maminkám postarat se o děti na veřejném, avšak bezpečném místě. V Brně proběhlo setkání Family Pointů.


Setkání schol v Lidečku

Valašské Lidečko již třináct let zve ke společnému setkání, zpívání a sdílení scholy celé olomoucké arcidiecéze. Někteří členové schol za tu dobu vyrostli v nové vedoucí.


Koncert v Brandýse nad Labem

V koncertu pro demokracii v Brandýse nad Labem vystoupil pěvecký sbor Kantiléna, jeho přípravný sbor a sólisté a soubory místní základní umělecké školy. Koncert k listopadovým výročím se konal v kostele Obrácení svatého Pavla.



Z DIÁŘE


Velehrad, 20. listopadu

 Literární dílo sv. Konstantina

Přednáška o literárním díle svatého Konstantina – Cyrila se koná na Velehradě. Přednášejícím bude vedoucí Katedry bohemistiky Filosofické fakulty Univerzity Palackého dr. Miroslav Vepřek.


Praha, 21. listopadu

dvě korunovační katedrály

Po konferenci o korunovačních katedrálách v Remeši a Praze bude následovat mše svatá v katedrále. Hlavním celebrantem bude remešský arcibiskup Éric de Moulins-Beaufort, zpívat bude katedrální sbor.


Plzeň, 21. listopadu

Den otevřených dveří

Den otevřených dveří pořádá základní církevní škola v Plzni. Rodiče s žáky i předškoláky budou moci nahlédnout do výuky, prohlédnout si školní prostory a zeptat se na vše, co je zajímá.


České Budějovice, 21. listopadu

Poutní slavnost

V kostele Obětování Panny Marie v Českých Budějovicích vzdají poutníci hold a projeví úctu ochránkyni města Panně Marii Budějovické. Hlavním celebrantem mše svaté bude biskup Vlastimil Kročil.


Zlín, 21. listopadu

Jozef Leikert: Šepot kroků

Profesor Jozef Leikert vystoupí Zlíně v pořadu věnovaném uvedení jeho básnické sbírky. Jako historik pohovoří o listopadu 1939, kdy byly na pět let uzavřeny české vysoké školy.


Milevsko, 22. listopadu

Den otevřených dveří v klášteře

Na den otevřených dveří zve klášter v Milevsku. Bud e možné prohlédnout si baziliku i další prostory, večer se v bazilice koná koncert Scholy Gregoriany Pragensis.


Praha, 23. listopadu

Janušův festival

Třetí ročník festivalu dětských chrámových sborů a schol rozezní aulu Arcibiskupského gymnázia v Praze. Zakončí ho bohoslužba v kostele svaté Ludmily na náměstí Míru. 


Velehrad, 23. listopadu

Literární pouť

Letošní literární pouť na Velehradě připomene odkaz života a díla spisovatele Jakuba Demla. Zúčastní se několik inspirativních hostů, přijet by měla také spisovatelova praneteř.



Reportáže Rome reports:

Pope warns in World Day of the Poor: Living life in a hurry leads to a “throwaway culture”

Pope eats lunch with 1,500 needy people in Paul VI Audience Hall

Zpravodajství

Premiéra: 19.11.2019

Výroba: 2019