I v nelehké době přinášíme dobré zprávy

Zpravodajské Noeviny

16. 2. 2021

Zpravodajství

Premiéra: 16.2.2021

Výroba: 2021

REPORTÁŽE

 

90 let Vatikánského rozhlasu

V únoru před devadesáti lety začalo vysílat Radio Vaticana, tedy Vatikánský rozhlas. V současné době hovoří 41 jazyky. Do celého světa přenáší promluvy papežů a učení katolické církve. Informuje o volbách papežů i jejich apoštolských cestách. Zachycuje chvíle radosti a nepomíjí ani neštěstí, jakým byl pokus o atentát na Jana Pavla II. 13. května 1981.


První žena s právem hlasování na synodě

Sestra Nathalie Becquart je první ženou, která byla jmenována do funkce podsekretáře Biskupské synody. Stává se tak první ženou, která má právo hlasovat na biskupské synodě.

 

Valentinská pouť v Brně

Čtrnáctého února se každoročně po celém světě slaví svátek patrona mládeže a šťastného sňatku svatého Valentina. V brněnském kostele svatého Michala se konal desátý ročník Valentinské pouti.


Zimní pomoc Charity seniorům na Jablunkovsku

Romantika zimní přírody pro jedny může být pracovní komplikací pro jiné. Například pro zaměstnance charity Jablunkov, kteří se bez ohledu na počasí starají o druhé v nejrůznějších službách.


Online příprava na manželství

Římskokatolická církev dbá na promyšlenou přípravu na manželství a ukazuje jeho křesťanské pojetí. V dnešní covidové době  proto, jako náhradní variantu, pro dvojice před vstupem do manželství připravilo Centrum pro rodinu a sociální péči distanční kurz pod vedením Marie Fridrichové.


Klatovská madona v Rostoklatech

Kostel sv. Martina v Rostoklatech na Českobrodsku procházel v minulých deseti letech generální rekonstrukci. V závěru loňského roku se do něho po dvaadvaceti letech vrátila Klatovská madona. Barokní dřevěný reliéf doplňují nově objevené fresky s výjevy z očistce.


Virtuální 3D prohlídky

Jednou z možností, jak v současné době plné omezení zpřístupnit veřejnosti zavřené kostely a muzea, ale také školy, fabriky a jiné instituce, je využití 3D prohlídek.




Z DIÁŘE

 

Olomouc, 18. února

740 let od smrti Bruna ze Schaumburgu

Před 740 lety zemřel olomoucký biskup Bruno ze Schaumburgu. Byl předním rádcem krále Přemysla Otakara II. a ve své době přispěl k osidlování tehdy neobydlené Moravy.


České Budějovice, 19. února

Zdalipak půst, který …

Na online přednášku dr. Anneliese Hechtové na počátku postní doby zve redakce časopisu Duha. Lektorka Biblického díla ve Stutgartu bude přednášet v němčině, český překlad je zajištěn.


Chemin Neuf, 20. února

Povolání být mužem/ženou

Online setkání pro mladé nabídne přednášku o tom, co to znamená být mužem nebo ženou. Bude také prostor pro diskusi. Na svém webu setkání připravuje komunita Chemin neuf.


Fulnek, 21. února

Liturgická památka bl. Richarda Henkese

Liturgickou památku blahoslaveného Richarda Henkese si připomenou jeho spolubratři pallotini společně s farníky ve Fulneku. Ostatky mučedníka bude možné uctít při mši svaté ve farním kostele.


Praha, 24. února

Setkání chlapů na Fortně

Bosí karmelitáni začínají v klášteře na Fortně vytvářet prostor, kam budou moci muži přicházet na společná setkání a sdílení. Zatím vždy poslední středu v měsíci online. 


Kroměříž, 24. února

Umělá inteligence, věda a víra

Česká křesťanská akademie a Arcibiskupské gymnázium v Kroměříži zvou na online přednášku Martina Kvapilíka na téma „Umělá inteligence, věda a víra: Má náš mozek ještě vůbec šanci?“




Reportáže z Rome reports:

Vatican Radio, the voice of the pope, turns 90

First woman allowed to vote at a Synod: It’s a brave choice of Pope Francis

Zpravodajství

Premiéra: 16.2.2021

Výroba: 2021