Podpořte prosím Lepší oči pro Noe – sbírka na nové kamery pro přenosový vůz

Zpravodajské Noeviny

14. 6. 2022

Zpravodajství

Premiéra: 14.6.2022

Výroba: 2022

REPORTÁŽE

Státní návštěva ve Vatikánu

Papež František přijal v Apoštolském paláci ve Vatikánu českého premiéra Petra Fialu. Na závěr návštěvy Říma a Vatikánu se vládní delegace setkala v papežské koleji Nepomucenum s našimi krajany a představiteli církve.


80 let od vyhlazení Lidic

Bohoslužbou pod širým nebem začalo v Lidicích pietní shromáždění k 80. výročí vyhlazení obce. Kardinál Dominik Duka připomněl velikou odezvu, kterou lidická tragédie vyvolala ve světě a prosil za mír na Ukrajině. Ukrajinský velvyslanec od něj přijal jako dar obraz Panny Marie Lidické.


Pouť ke svatému Antonínovi

Na svátek sv. Antonína se na Blatnické hoře konala takzvaná domácí pouť, která předchází pouti hlavní. Ta se uskuteční v neděli 19. června. Bohoslužba bude v osm a devět hodin, hlavní mši svatou v půl jedenácté bude celebrovat administrátor olomoucké arcidiecéze arcibiskup Jan Graubner.


Relikvie bl. Anny Kolesárové v Hlohovci

V Hlohovce je možnost uctít ostatky blahoslavené Janky Kolesárové.


Den Charity Opava v Raduni

Už potřetí si vyhradili zaměstnanci zámku v Raduni jeden den speciálně pro klienty opavské Charity. Pomalu tak vzniká příjemná tradice.


Okouzlení dřevem

Intarzie je výtvarným dílem vytvořeným skládáním a lepením dřeva různých barev a struktur. Jan Mařík jako jediný tvůrce tvoří intarzie abstraktní. K sedmdesátým narozeninám si nadělil výstavu v ambitu pražského kláštera Pany Marie Sněžné. K vidění bude do 26. června.



Z DIÁŘE

 

Praha, 16. června

Cesta ke stabilitě rodiny

Konference ve Fortně na Hradčanech se bude zabývat současnou rodinou a jejími problémy. Bude rozvíjet úvahy o tom, jak předcházet rozpadu rodiny a negativním jevům v ní.


Náměšť nad Oslavou, 16. – 18. června

Náměšťfest

Na setkání s křesťanskou hudbou a divadlem zvou pořadatelé festivalu v Náměšti nad Oslavou. Budou i besedy a promítání. Nedělní mši svatou hudebně doprovodí Svatojánští broučci.


Vodňany, 17. června

Akce vodňanská věž

Farnost Vodňany už brzy zahájí opravu věže kostela Narození Panny Marie. Opravu symbolicky zahájí akce s programem pro širokou veřejnost, bude možné i slanění z věže, která je dominantou města.


Prachatice, 17. – 18. června

Pouť ke sv. Janu Nepomuku Neumannovi

Na Pouť ke sv. Janu Nepomuku Neumannovi v roce 45. výročí jeho svatořečení zve farnost a Město Prachatice. Hlavním celebrantem poutní mše svaté bude biskup Pavel Posád.


Holostřevy, 17. – 19. června

Holostok

Areál barokní fary v západočeských Holostřevech bude opět místem konání multižánrového festivalu. Vystoupí několik kapel a divadelní uskupení, bude i tradiční táborák a bohoslužba na závěr.


Cheb, 18. června

Poutní maraton

Třináctý ročník charitativního maratonu bude mít start u kostela v Chebu. Tři různě dlouhé a různě náročné trasy pro účastníky v každém věku lze absolvovat během nebo chůzí, na kole nebo koloběžce.


Praha-Řepy, 18. června

Letní řepský jarmark

Letní jarmark připravuje Spolek pro obnovu tradic v Praze - Řepích. Stánky nabídnou různé předměty, kavárnu nebo domácí bramboráky. Výtěžek podpoří místní Klub seniorů.


Osek, 18. června

Slavnostní otevření chrámu

Cisterciácký klášter Osek v podhůří Krušných hor byl založen na počátku třináctého století. Za účasti biskupa Martina Davida v něm bude slavnostně otevřen konventní chrám Nanebevzetí Panny Marie.

Zpravodajství

Premiéra: 14.6.2022

Výroba: 2022