I v nelehké době přinášíme dobré zprávy

Zpravodajské Noeviny

16. 6. 2022

Zpravodajství

Premiéra: 16.6.2022

Výroba: 2022

REPORTÁŽE


Výročí domova mládeže Petrinum

Brněnský Církevní domov mládeže Petrinum je ubytovacím zařízením pro chlapce středoškoláky. V těchto dnech oslavilo 30 let své obnovené existence.


Dobré zprávy z církevních škol

Církevní škola svaté Ludmily sídlí v Hradci nad Moravicí, pobočku má v Jaktaři. Blížící se konec školního roku je i tady pro děti důvodem k radosti a pro dospělé příležitostí k bilancování.


Jubilejní Libuše v Nepomuku

Slavnostní operu Libuše napsal Bedřich Smetana před sto padesáti lety. Výročí připomnělo jedinečné představení Libuše ne venkovní scéně v Nepomuku. Právě ten je místem nálezu Rukopisu zelenohorského, z něhož libreto opery čerpá. V titulní roli zářila Eva Urbanová. Představení živě vysílala a pro další reprízy zaznamenala televize Noe.


Bubeník Terl Bryant v Hlohovci

Slovensky - Hlohovec navštívil známý bubeník Terl Bryant.


Víkend otevřených zahrad

Do letošního Víkendu otevřených zahrad se zapojilo na dvě stě padesát zahrad a parků v celé republice. V Blažovicích na Brněnsku akci zpestřila výstava obrazů Antonína Vojtka.


Den lékáren

Česká lékárnická komora pořádá letos opět Den lékáren. Akce s ním spojené budou probíhat až do konce týdne. Zájemci mohou třeba virtuálně nahlédnout do zázemí lékáren, kam se běžně nedostanou, nebo se dotknout jejich historie. Na našem území sahá až do 13. století.



Z DIÁŘE

 

Brno, od 15. června

Pod ochranou sv. Václava - 400 let

Nová výstava v Diecézním muzeu v Brně přibližuje mikulovskou kapitulu v mnoha souvislostech. K vidění jsou i umělecká díla nebo předměty spjaté s osobami proboštů a kanovníků.


Brno, 18. června

Běh pro Hospic sv. Alžběty

Běh pro Hospic svaté Alžběty v Brně se uskuteční už popáté. Start i cíl různě dlouhých a různě náročných tras je v areálu hospice. Dosažený čas není důležitý, zvolenou trasu je možné i projít.


Zámek Chyše, 18. června

Recitál Dáši Zázvůrkové

Tři večery pod názvem „Šlechtická sídla v souznění“ zahájí recitál Dáši Zázvůrkové na zámku Chyše. Zazní i šansony z repertoáru Hany Hegerové. Výtěžek podpoří mobilní hospic Cesta domů.


Líteň, 18. června

Dotek lásky

Koncert pod širým nebem v zámeckém parku v Lítni uzavře letošní pěvecké kurzy. Zazní árie raného romantismu ve scénických obrazech inspirovaných Shakespearovými Sonety.


Sobotín, 18. června

Děkovná mše svatá

Nejmladší z deseti nově blahořečených alžbětinek byla sestra Maria Paschalis Jahnová. V Sobotíně, kde byla zastřelená a kde je pohřbená, bude mši svatou slavit arcibiskup Jan Graubner.


Bílá voda, 19. června

Štěpán Rak: Znovu!

V klášterním chrámu v Bílé Vodě zahraje kytarový virtuóz Štěpán Rak mimo jiné svou svitu Znovu!. Dílo inspirované životním zápasem jeho kamaráda Alfréda Strejčka uvede v premiéře.


Olomouc, 19. června

Varhanní koncert Ireny Chřibkové

Varhanní koncert Ireny Chřibkové se uskuteční v olomoucké katedrále v rámci festivalu Forfest. Dlouhodobý festival v šesti moravských městech propojuje současnou hudbu a výtvarné umění.


Litoměřice, 22. června

Umělecké mládí

V katedrále svatého Štěpána se představí varhaníci ze základní umělecké školy v Litoměřicích. V zahajovacím koncertu Litoměřického varhanního léta vystoupí také komorní sbor Páni z Kalicha.

Zpravodajství

Premiéra: 16.6.2022

Výroba: 2022