I v nelehké době přinášíme dobré zprávy

Zpravodajské Noeviny

24. 1. 2023

Zpravodajství

Premiéra: 24.1.2023

Výroba: 2023

REPORTÁŽE

Setkání papeže s finskou delegací

V Týdnu modliteb za jednotu křesťanů přijal papež František ekumenickou delegaci z Finska. Setkání se uskutečnilo u příležitosti svátku patrona této země, svatého Jindřicha Uppsalského. Na začátku audience vyjádřili hosté soustrast k úmrtí emeritního papeže Benedikta XVI. citací z Evangelia svatého Lukáše: „Pane, nyní propouštíš svého služebníka v pokoji podle svého slova.“


Výročí sester boromejek

Sestry Boromejky, tedy členky Kongregace milosrdných sester svatého Karla Boromejského, si v letošním roce připomenou tři významná třicetiletá výročí. Boromejky působí v celé naší zemi, ale nejznámějším místem, se kterým jsou spojovány, je pražská nemocnice pod Petřínem.


Pražské jezulátko ve volební kampani

Nejznámějším a velmi silným duchovním symbolem našeho hlavního města je Pražské Jezulátko. O ně i o celý kostel Panny Marie Vítězné pečuje komunita bosých karmelitánů. Do poutního chrámu se s pokorou přicházejí modlit lidé z celého světa. Modlil se tu i bývalý papež Benedikt XVI.


Studentská ekumenická bohoslužba

Podklady pro společnou modlitbu za jednotu křesťanů připravuje každoročně některé z křesťanských společenství. Letos tento úkol převzali křesťané v Minnesotě. Studenti pražských teologických fakult pozvali veřejnost k modlitbám do kostela sv. Václava na Zderaze.


Charita proti chudobě

Kvůli energetické krizi a zdražování přibyla loni české Charitě až čtvrtina klientů. Nejvíce vzrostl zájem o poradenství, potravinovou pomoc i pobyt v azylových domech. Na ohrožení chudobou a využívání podpory se loni zaměřil průzkum v osmnácti evropských zemích. I v nich žadatelů o pomoc přibylo.


Slib nemocničních kaplanů v Náchodě

Při ekumenické bohoslužbě v kostele svatého Vavřince v Náchodě složilo slavnostní slib pět nemocničních kaplanů. Sloužit budou v nemocnicích a zdravotnických zařízeních ve městě i regionu. Slavnosti se zúčastnili také biskup Josef Kajnek a patriarcha Cirkve československé husitské Tomáš Butta.


Mečové tance z Uherskobrodska

Masopustní mečové tance z Uherskobrodska byly z rozhodnutí ministerstva kultury zapsány na národní seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury. Stále živé tance patří k nejstarším projevům lidové taneční kultury na moravskoslovenském pomezí.



Z DIÁŘE

 

Ostrava, 26. ledna

Princip světla 

Výstava výtvarníka Antonína Gavlase bude otevřena Ve Slezskoostravské galerii. Jeho díla jsou prozářená světlem jako symbolem krásy a něčeho pozitivního, k čemu směřujeme.


Česká republika, 27. ledna

Den obětí holocaustu

Den obětí holocaustu se po celém světě připomíná ve výroční den osvobození koncentračního tábora Osvětim. Pietní setkání u památníků i na dalších místech budou také na mnoha místech v naší zemi.


Praha, 27. ledna

Svědectví archeologie …

Publikace o takzvaném cikánském táboře v Letech bude slavnostně představena v Národopisném muzeu v Praze. V textech a fotografiích kniha shrnuje výsledky zkoumání v místech, kde se tábor nacházel.


Příbor, 28. ledna

Lidový textil

Současní výrobci lidových krojů z Valašska a těšínského Slezska představí svůj um a dovednosti na setkání v muzeu v Příboře. Vyšívání, paličkování, šití a další činnosti jsou pro ně prací i koníčkem.


Olomouc, 29. ledna

Setkání zájemců o sborový zpěv

Vznikající dómský pěvecký sbor při katedrále v Olomouci hledá zpěváky do všech hlasových skupin. Zájemci, kteří chtějí společně zkrášlovat liturgii, jsou zváni na informativní setkání.


Stonava, 29. ledna

Výročí Sedmidenní války

Česko – polská Sedmidenní válka probíhala na Těšínsku v lednu 1919. Na její oběti bude vzpomenuto při mši svaté v kostele ve Stonavě, následovat bude pietní akt u pomníku na hřbitově.


Brno, do 31. ledna 

Co svědčí rodinám

Výstava v katedrále Petra a Pavla v Brně přibližuje veřejnosti záslužnou činnost center pro rodinu v České republice. Zaměřuje se především na prevenci rozpadu rodinných vztahů.


Pustevny, do 2. února

Návrat dinosaurů do Beskyd

Tématem letošního festivalu ledových soch na Pustevnách je Návrat dinosaurů do Beskyd. Sochy z ledových kvádrů vytvořili umělci z celé České a Slovenské republiky.






Reportáže Rome reports:

Pope receives Finnish ecumenical delegation: "War is always a source of defeat"

Zpravodajství

Premiéra: 24.1.2023

Výroba: 2023