I v nelehké době přinášíme dobré zprávy

Zpravodajské Noeviny

28. 2. 2023

Zpravodajství

Premiéra: 28.2.2023

Výroba: 2023

REPORTÁŽE

Rok charitní pomoci Ukrajině

Svět si připomněl rok od začátku ruské invaze na Ukrajinu, pro Charitu to byl rok pomoci. V Praze začalo charitní ohlédnutí za těžkými měsíci ve vojenském kostele sv. Jana Nepomuckého modlitbou za zemřelé a mír. Setkání pak pokračovalo v sále kardinála Berana v areálu pražského arcibiskupství.


Záchranná síť pro uprchlíky v Košicích

Po vypuknutí válečného konfliktu zasáhla obrovská vlna uprchlíků nejprve země, které s Ukrajinou sousedí. Mezi prvními se s ní vyrovnávalo Slovensko. Na vzniklou situaci pružně reagovalo i město Košice.


Duchovní obnova na Orlím hnízdě

Na Orlím hnízdě v Beskydách se konala duchovní obnova pro muže na téma Jeruzalém a vznik církve. Setkání začalo mší svatou a pokračovalo společnou večeří, křížovou cestou a adorací. Následující den naplnily hlavně přednášky.


Setkání františkánské rodiny na Velehradě

Před blížícím se významným osmistým františkánským výročím se na Velehradě sešli zástupci všech řádů a kongregací velké františkánské rodiny. Společný čas prožili nejen modlitbou a zamyšlením, ale navštívili i nově vytvořené jesličky na Svatém Antonínku, u jejichž zrodu stáli.


Setkání hudebníků v Olomouci

„Kdo zpívá, dvakrát se modlí. A kdo vlastně zpívá?“ Takové téma mělo arcidiecézní setkání hudebníků v Olomouci. Zamyšlení nad současným lidovým zpěvem v našich kostelích a předávání praktických rad završili účastníci v katedrále mší svatou s biskupem Josefem Hrdličkou.


Hrachovina na Mendlově náměstí v Brně

V Brně bylo slavnostně otevřeno zrekonstruované Mendlovo náměstí. Současně byla odhalena socha Hrachovina, odkazující na Mendla a jeho známé pokusy s hrachem.


Romská misie v Ostravě

Řeckokatolická romská misie působí hlavně v okolí Prešova na východním Slovensku. Poselství evangelia přináší zejména obyvatelům tamních romských osad. Přitažlivé divadelní představení mladých slovenských dobrovolníků ale nadšeně přijali i žáci základních škol v Ostravě.



Z DIÁŘE

 

Svatá Hora, 1. března

O svatohorské škole a muzikantech

V refektáři kláštera na Svaté Hoře bude Věra Smolová povídat o svatohorské škole a muzikantech, setkání doplní filmová projekce. Akce je součástí cyklu Cesty do minulosti Svaté Hory.


Strunkovice nad Blanicí, 2. března

Pečovat o vztah jako pečujeme o své dítě

Na důležité otázky o partnerských vztazích a jejich vývoji odpoví přednáška ředitelky českobudějovického Centra pro rodinu Martiny Fürstové. Koná se v komunitním centru ve Strunkovicích.


Brno, od 2. do 23. března

Svatba. A co dál?...

Centrum pro rodinu a sociální péči v Brně pořádá pro snoubence a mladé manžele program o cestě ke spokojenému manželství. Čtyřmi tématy bude postupně provázet trvalý jáhen Jan Špilar.


Písek, 3. března

Duchovní obnova pro seniory

Duchovní obnovu pro seniory v Písku povede trvalý jáhen Karel Lednický. Setkání začne mší svatou v děkanském kostele, následovat bude duchovní promluva a adorace.


Želiv, 3. - 5. března

Vzpomínka na opata Tajovského

Život statečného opata Víta Bohumila Tajovského si připomenou účastníci duchovní obnovy v želivském klášteře. Její součástí bude hudba i beseda se současným opatem a dalšími hosty.


Karlovy Vary, 4. března

Co to znamená dělat věci obráceně?

Na duchovní obnovu s tématem obrácení zve Křesťanská akademie a farnost Karlovy Vary-Stará Role. Setkání v kostele Nanebevstoupení Páně povede farářka husitské církve Ivana Noble.


Online, 5. března

Ochrana životního prostředí

Online setkání Českobratrské církve evangelické a americké Presbyterní církve se bude zabývat ochranou životního prostředí optikou církví. Účastnit se může kdokoli, jednacím jazykem je angličtina.


Praha, 6. března

173. výročí narození T. G. Masaryka

Setkání v Poslanecké sněmovně připomene 173. výročí narození Tomáše Garrigua Masaryka. Zve patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta a Kulturní rada této církve.

Zpravodajství

Premiéra: 28.2.2023

Výroba: 2023