Podpořte prosím Lepší oči pro Noe – sbírka na nové kamery pro přenosový vůz

Zpravodajské Noeviny

14. 3. 2023

Zpravodajství

Premiéra: 14.3.2023

Výroba: 2023

REPORTÁŽE

Křížová cesta mladých v Košicích

Jednu z křížových cest připravili v postní době mladí lidé v košické farnosti svaté Alžběty. Prosili při ní o odpuštění a zároveň o silu kráčet po své životní cestě spolu s Kristem.


Kříž - symbol spásy

Studenti a pedagogové ostravské střední uměleckoprůmyslové školy Ave Art vystavují svá díla v kostele sv. Jana Křtitele ve Frýdku -Místku. Výstava s názvem Kříž symbol spásy bude k vidění do 5. dubna, tedy do zeleného čtvrtku.


Pietní vzpomínka v Památníku ticha

Za účasti velvyslanců Izraele a Polska i českého ministra kultury Martina Baxy se v Památníku ticha na pražském nádraží Bubny uskutečnila pietní vzpomínka na vyvraždění rodinného tábora v Terezíně. Od této masové vraždy uplynulo v letošním roce 79 let.


Rozsviťme Tibet

„Rozsviťme Tibet“ byl název happeningu, který se na mezinárodní den Tibetu konal před Čínskou ambasádou v Praze. Letos se zaměřil na podporu obránce lidských práv Tašiho Wangčuka. Už druhým rokem je ve vazbě za snahu o zachování výuky svého rodného, tedy tibetského jazyka.


Dekacert ve strážnické Charitě

Program Dekacert představuje praktický návod, jak hodnoty desatera aplikovat v sociálních službách. Jako první u nás jím úspěšně prošla Charita Strážnice. V seminářích se její zaměstnanci snažili náplň své práce dosazovat do hodnot desatera a najít tak k němu osobní přístup.


Dvacet let Marlenky

Marlenka má letos dvacet roků. Neobvyklým narozeninovým dárkem pro úspěšnou firmu i občany Frýdku-Místku, kde sídlí, je zatím zpustlý areál bývalé textilní továrny. Jeho zakoupením a obnovou chce zakladatel Marlenky také projevit svůj vztah k městu, kde je dnes jeho arménská rodina doma.



Z DIÁŘE

 

Kroměříž, 15. března

Žena ať v církvi promluví

Na téma „Žena ať v církvi promluví“ bude salesián Zdeněk Jančařík přednášet na arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži. Přednášce bude předcházet studentská mše svatá v kostele sv. Jana Křtitele.


Svatá Hora, 15. - ⁠19. března

Exercicie pro Čechy a Slováky z Rumunska

Exercicie pro Čechy a Slováky z Rumunska se budou konat na Svaté Hoře u Příbrami. Exercitátorem bude bývalý generální vikář plzeňské diecéze Mons. Josef Žák.


Nepomuk, 17. – 19. března

Jarní pouť

Jarní pouť v Nepomuku připomene 630 let od umučení sv. Jana Nepomuckého. Při poutní mši svaté bude v kostele slavnostně instalována relikvie blahoslaveného Karla Habsburského.


Bystřice pod Hostýnem, 17. - 19. března

Sbormistrovský kurz

Na čtyřicátý sbormistrovský kurz jsou do Bystřice pod Hostýnem srdečně zváni nejen evangeličtí sbormistři, zpěváci, varhaníci a další zájemci. Setkání bude zahájeno v kapli penzionu Sola gratia.


Praha, 18. března

Rekviem za kardinála Vlka

Osmnáctého března před šesti lety zemřel pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk. Rekviem za něj budou v pražské katedrále sloužit arcibiskup Jan Graubner a kardinál Dominik Duka.


Tasovice, 18. března

Pekařská pouť

Tasovice na Znojemsku jsou rodištěm patrona pekařů a cukrářů, sv. Klementa Marie Hofbauera. Letos bude tradiční poutní bohoslužbě předsedat generální vikář brněnské diecéze Pavel Kafka.


Broumov, 18. března - 2. dubna

Sympozium ilustrace

Galerie Dům v zahradě broumovského kláštera se už popáté promění ve sdílený umělecký ateliér šesti ilustrátorů. Svou dvoutýdenní tvorbu představí od 2. dubna formou výstavy.


Praha, 22. března

Mše sv. za oběti války na Ukrajině

Mše svatá za oběti války na Ukrajině a za mír bude v kostele sv. Kajetána v Nerudově ulici v Praze. Hlavním celebrantem bude pomocný biskup Zdenek Wasserbauer.

Zpravodajství

Premiéra: 14.3.2023

Výroba: 2023